Inlägg

Inlägg som Sebastianj har skrivit i forumet
Av Sebastianj

Det som brukar vara problemet med filöverföring är att det antingen kräver någon form av mellanhand, eller att ena personen har portar öppna.

Kommersiellt drivna tjänster löser det ibland genom att kombinera båda. Skype använder te.x. folk som kan agera server som mellanhand för de samtal som går mellan folk som inte kan öppna portar innåt.

Det du kan kolla på är upnp, kan tänkas att fungera för de flesta då.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av a.bjorn
Studiemetodiken är väldigt enkel. Räkna ALLA uppgifter i boken. Räkna de du inte klarar av första gången en gång till dagen efter. Räkna alla gamla tentor. Sitt med boken tills du förstår _allt_ och kan förklara det för någon annan. Detta tog för mig 6-8 timmar per dag (intensivt, inget snackplugg), med toppar på 12 timmar om dagen en till två veckor innan tentan.

Är du inte beredd att lägga ner det arbetet och inte kan uppsamla den mentala styrkan - läs inte något som kräver mycket matte. Om du är en slitvarg som kan ta i när det behövs kommer det ge så otroligt mycket tillbaka.

Jag har inte räknat alla uppgifter i någon kurs. Jag har definitivt inte pluggat 6-8 timmar per dag. Klarar ändå matten utmärkt.

Räkna all uppgifter behövs mest för att öva upp räknesäkerheten(undvika slarvfel) men i övrigt handlar det om att förstå alla resonemang och att kunna härleda egna slutsatser. Så, ja _förstå_ allt, men du behöver inte kunna alla uppgifter utantill. Snackplugg brukar jag uppleva som effektivast för min del, så länge plugg/snack-proportionen är lagom. Mest för att det är roligare att plugga om man kan diskutera problemen med andra.

Om man inte har svårt för matte så ska det inte vara några problem att klara mattestudierna. Man måste såklart lägga ner tid på studierna, man lär sig inget av att sitta hemma och kolla på anime, men något arbetsbi behöver man inte vara.

Av Sebastianj

Att lära sig programmera och lära sig spela instrument är verkligen inte så likna skulle jag säga.

Programmering är tämligen speciellt då det inte är fysiskt svårt. Det skiljer det från de flesta hantverk. Övningen man behöver som programmerare handlar mer om att ge erfarenhet, och till en början att komma in i hur man löser problem.

Av Sebastianj

Ojoj, tokigheter, räkna inte med digital zoom, någonsin. På grund av hur den fngerar kommer den aldrig att kunna vara av bra kvalitet. Med en högupplöst kamera med bra optik och sensor kan man dock croppa en del i efterhand, vilken i praktiken är samma sak som digital zoom. Men då förlorar man ju också självklart upplösning.

Om du är beredd att lägga 4k så skulle jag nog nästan rekommendera att försöka hitta något begagnat paket innehållandes en DSLR och en telelins, det är så mycket mer givande med en riktig DSLR, och du får möjlighet att uppgradera linsen om du kommer på att du vill fota annat.

En nackdel med det förslaget kan tänkas vara att bildstabilisation ofta är inbyggd i själva objektivet i DSLR-system, och då endast i tämligen dyra objektiv. Men å andra sidan kommer du ofta slippa bildstabilisation för att du kan använda kortare slutartid.

Jag tror ändå att du i längden skulle uppskatta en DSLR mycket mer om du fotar som hobby, dock finns det ju risken att du faller ner totalt i fototräsket, och då kommer hamna i en situation där du lever nudlar och ketchup i några månader för att ha råd med ett nytt ljusstarkt teleobjektiv.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Wiberg
Har ju använt mig av HDR-tekniker så att det ser redigerat ut är tyvärr ofrånkomligt.

Nejdu, HDR-teknik säger faktiskt inte något om hur slutbilden ser ut, man kan ju göra HDR-bild av det, för att sedan klippa högdagrarna i slutbilden, och man får ett i princip identiskt resultat mot vad man skulle fått utan HDR.

Tyvärr har jag lite svårt att ge så mycket konstruktiv kritik när bilden är så behandlad, vore bra om du la upp en orginalversion, helt obehandlad är helt ok.

... Vänta lite, HDR sa du? Men, utan att använda flera bilder? borde inte bli mer dynamiska range än kameran ger normalt isåfall? Elelr fick du alla bilarna att stå still medans du tog dina bilder?

Sen tycker jag nog du kan låta bilden vara med i tråden, det är ju ändå om bilderna tråden handlar.

On another note: Reglerna har en lite intressant konsekvens. Man ska ha erfarehet för att kritisera, och man ska kritisera för att posta bild -> Man ska ha erfarenhet för att posta en bild.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jop_the_jopsan
Däremot tror jag inte det är otillåtet att bara länka till det. Hade det varit olagligt så hade nog inte TPB-rättegången dragit ut så mycket på tiden.

Där är situationen mer komplicerad, de länkar ju inte ens till material sådär direkt. Jag skulle inte använda det som någon sort garanti för något.

Jag skulle dock inte tro att något allvarligt händer, i värsta fall ber de dig antagligen att ta ner länkarna utan rättslig åtgärd.

Av Sebastianj

Utan att kunna juridik skulle jag säga att man nog bör kunna juridik innan man säger något säkert i denna fråga.

Jag gissar på att det inte finns prejudikat på att ha material inbäddat, mao, det går inte att säga huruvida det är lagligt eller ej. Se även http://www.juridikradgivarna.se/fraga.php?id=150

Mitt råd skulle vara att fråga upphovsrättsinnehavarna om tillstånd innan man gör någon sådan länkning, om man känner sig orolig för ev konsekvenser.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av The_blueflame
Blir det någon märkbar försämring av ljudnivå och ljudkvalité då man använder en sådan splitter? Någon som har egen erfarenhet av splitter adaptrar?

Kopplar man två passiva högtalare till en sådan får man ju halva impedansen vilket bör ge skillnad i ljudet, om än kanske bara lite lägre, men om ena är är aktiv(högtalarna) och andra passiv skulle jag nästan misstänka att den aktiva har väldigt hög in-impedans, så det inte gör någon skillnad alls. Förutom att alla kopplingar ger mindre kvalitetsförluster och ökar risken för störningar.

Av Sebastianj

>>> from __future__ import division >>> 3/2 1.5

Av Sebastianj

Nu får vi ju skilja på lön och vad ett företag skulle ta ut. Tror inte så många får ut 400kr i timmer, _efter_ arbetsgivaravgifter etc. Jag gissar på att totoo räknar in kostader för både det och viss administration i sitt timpris (när man frilansar spenderar man ju inte all sin tid med att koda, mycket går åt till annat)

Av Sebastianj

Riktigt bra bilder. De väcker dock obehagliga känslor hos mig, det är något med det där förfallna idylliska jag har svårt med. Men att bilderna lycka ha en så stark känslomässig påverkan är ju ändå något som talar för dem.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lolipop
Du ska inte betala tv-licens för att du har en dator.
Du ska därremot betala tv-licens eftersom du har en tv-mottagare att den sen är trasig spelar dessvärre ingen roll.

" 6 § TV-avgift betalas inte för TV-mottagare som
4. är varaktigt undanställd eller obrukbar såvitt gäller tid efter det att förhållandet har anmälts till RIKAB av den avgiftsskyldige. Lag (2006:798)."
Lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst

En trasig tv-mottagare är rimligtvis att se som obrukbar. Notera dock att radiotjänst påstår motsatsen på sin hemsida. De ljuger helt enkelt efter vad jag kan se. Lagen är dock långt ifrån luddigt skriven, så har svårt att tänka mig att det är tolkningsfråga. Notera att även en tv ställd i förrådsutrymme t.ex. borde räknas som varaktigt undanställd.

IANAL som det heter, kan inte något om juridik. Men tycker lagtexten verkar sällsynt entydig i detta fallet.

Av Sebastianj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aqualize
Från hans hemsida: "jonex.info is powered by WordPress."

Har ju gjort utseendet själv dock, nu var det kanske inte din poäng. Men ville bara förtydliga.

Av Sebastianj

http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?threadid=5524...
Bra tråd att läsa.

Att göra det du vill ha handlar inte om några minuters arbete. Det skulle isåfall vara om någon har ett färdigt sådant liggande.

Av Sebastianj

Om du väljer Linköping så vill jag rekommendera att du flyttar direkt. Det är mycket schemalagd tid i början och dagarna börjar vid 8.15 så det blir rätt tidiga morgnar annars. Risken med att bo i Norrköping då är att man missar mycket av genemskapen i början för att man inte orkar ta sig till skolan. Det är ju lite synd.

Det med att man lämnar kompisar borde inte vara något större problem. Man träffar ju massa nya folk. Dessutom kommer de antagligen också försvinna åt diverse håll. Men det är ju helt klart smidigare att bo nära hemmet. Jag har 6-7 timmar med tåg för att ta mig hem från Linköping, det är lite segt.

Av Sebastianj

Man kan inte riktigt jämföra att lära programmera med att lära sig nytt språk eller instrument. För att lära sig ett nytt språk måste man lära hjärnan en _massa_ nya ord, och lära munnen använda musklerna precis rätt för att uttala dem. För att lära sig ett instrument måste man lära sig att använda muskler på helt nya sätt och lära sig nya kopplingar, mellan en not och en muskelrörelse, mellan en ton och en muskelrörelse, etc. Man bör också få en känsla för musiken.

När man lär sig programmera så kan man antagligen redan de muskelrörelser som det handlar om, på sin höjd får man lära sig lite nya kommandon i sin editor. Det handlar istället om att lära sig språken, lib-kunskap, lära sig lösa problem. Lära sig språken är tämligen enkelt i programeringssammanhang. Lib-kunskap är det som tar mest tid, det lär man sig enklast genom att koda en massa i ett antal olika miljöer. Det ingår också att man ska veta hur man hittar information om libs, såväl inbyggda i språket som externa. (Open GL, Direct X etc.) Problemlösning är det centrala, där handlar det delvis om att ha förmågan att bryta upp ett problem i enkelt lösbara bitar och sen lösa dem. Det handlar också om att kunna använda redan färdiga lösningar, både sådant man kan utantill och såndant som man måste leta reda på i böcker. Inte alla problem är triviala nog att man kan lösa dem på egen hand.

Vad där som påminner om att lära sig musik vet jag inte. Det skulle vara det svåra i att lära ut problemlösning vs att lära ut känsla för musik. Men det är helt olika delar av hjärnan som jobbar. Så en jämförelse känns långsökt.

Att man skulle behöva brinna för programmering kan jag inte hålla med om. Klart, det hjälper ju en hel del, men det är knappast ett krav. Det räcker med att man är intresserad och tycker det är kul. Egentligen behövs nog inte det heller, men varför utbilda sig till något man inte gillar?

Det enda jag skulle vilja varna för är väl om man är osmart. Har man svårt för saker som kräver att man tänker är nog programmering inte riktigt rätt sak att satsa på.

Jag läser för övrigt första året av Datateknik på LiTH, och har klasskompisar som inte programmerat alls innan de kom hit, många har dessutom inte programmerat mer än i någon gymnasiekurs. Hur det kommer gå vet jag dock inte än.

Av Sebastianj

Det borde väl inte gälla i sverige oavsett? Bygger väl på de patent de har på mp3-formatet, patent som inte är giltiga i sverige då man inte kan patentera mjukvara här?

Av Sebastianj

Jag skulle klippa upp filen i respektive röst, sen skulle jag leka med eq på den dova rösten till det blir bra.

Av Sebastianj

Inte missbruka omröstningar sådär. Det spammar forumet.

Om du kan programmera så bör du inte ha några större problem med att koda något sådant med hjälp av NetBeans och Mobile-joxet till den.

Av Sebastianj

Risken med småspel och sånt är att besökaren kollar på det istället för innehållet, och slutar besöka så fort han tröttnat på spelet.

Bra och mycket innehåll som ökas ofta är nog det enda som fungerar i längden. I allmänhet brukar det vara nyhetssidor och forum(andras inlägg är ju också innehåll) som har den förmågan att hålla kvar användare.