När Intel och Micron introducerade 3D Xpoint beskrevs det som ett paradigmskifte. Förutom att vara icke-flyktigt, vilket gör det möjligt att använda minnestekniken för långtidslagring, erbjuds rekordlåga accesstider och skyhöga överföringshastigheter ställt mot traditionellt NAND som används i dagens SSD-enheter.

Tekniken har sedan introduktion fått namnet Optane och gjort entré i SSD-enheter samt som cachelagring för hårddiskar. Nu framgår att 3D Xpoint om ungefär ett år gör entré på marknaden som primärminne, det vill säga går in som alternativ till DRAM som används i traditionellt RAM-minne.

När Intel tar 3D Xpoint till formfaktorn DIMM kan den dock inte väntas gå in som ersättare till DRAM, i alla fall inte inledningsvis. Detta då tekniken sannolikt inte når upp till samma överföringshastigheter. Vad som istället erbjuds är högre kapacitet till ett lägre pris, något som i vissa fall är efterfrågat framför hastigheter.

Att 3D Xpoint efter SSD-enheter även kommer till primärminne är ett första steg i en mer långsiktig vision om en gemensam "pool", där allt tillgängligt minne kan användas för både lagring och beräkningar. Detta kräver dock att tekniken kan möta DRAM i hastighet, men också att Intel och Micron lyckas pressa priserna till liknande nivåer som NAND.

Intels 3D Xpoint DIMM lanseras under 2018 års andra hälft för servrar. När och om det blir aktuellt för konsumenter är ännu inte känt.

Källa: Anandtech