Ett projekt för att finansiera utvecklingen av en hybridprocessor baserad på den öppna instruktionsuppsättningen RISC-V meddelar nu att finansieringen är säkrad. Projektet har sökt pengar från organisationen NLNet Foundation och Next Generation Computing-initiativet från Europeiska kommissionen, något de nu fått.

NLNet Foundation är en ideell organisation som stöttar personlig integritet, säkerhet och ett öppet internet. Den kombinerade finansieringen från NLNet Foundation och EU-kommissionen ska låta projektet Libre RISC-V M-Class utveckla en hybridprocessor baserad på RISC-V som kombinerar processor, grafikkrets och bildprocessor (VPU) i en 3D-staplad systemkrets.

RISC_V_prototype_chip.jpg

En prototyp av en processor baserad på RISC-V från 2013. Bildkälla: Wikipedia

RISC-V är en öppen instruktionsuppsättning vilken som namnet antyder bygger på instruktionstypen RISC, kort för Reduced Instruction Set Computing. Denna fokuserar på att utföra många korta enkla instruktioner per klockcykel, jämfört med CISC (Complex Instruction Set Computing) som utför färre mer komplexa uppsättningar instruktioner per klockcykel. Exempel på RISC-designer är ARM-processorer, medan x86-processorer från Intel och AMD är exempel på CISC-designer.

Tanken med Libre RISC-V-projektet sägs vara att utveckla en säkerhetsfokuserad processor där både hård- och mjukvara (eng. firmware) är baserad på öppen källkod, fri från risken med inbyggda bakdörrar. Det innebär att användaren kommer ha öppen insyn i hela kedjan, vilket inkluderar mjukvaran som initierar systemet (eng. bootloader).

Den integrerade systemkretsen ska i skrivande stund bestå av en fyrkärnig processorkrets av typen RV64GC, vilken ska stöjda fullgoda Linux-distributioner. Systemet klarar också av uppspelning av video i 720p. Den inbäddade grafikdelen är till största del mjukvarubaserad, där kompilering mot kompileringsbiblioteket LLVM kombineras med ett Vulkan-baserat renderingssystem.

Systemkretsens totala TDP uppges vara 2,8 watt och tillverkningen sker på en 28 nanometers process. Paketet ska vara 16 × 16 millimeter stort och i FBGA-format. Fler detaljer om Libre RISC-V finns att läsa i wiki-format.

Då projektet precis har finansierats inleds nu en utvecklingstid på uppskattningsvis ett års tid innan en färdig systemkrets väntas vara redo.

Läs mer om RISC

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!