Google: "Stadia Pro är inte spelvärldens Netflix – mer likt Playstation Plus"

Google: "Stadia Pro är inte spelvärldens Netflix – mer likt Playstation Plus"

Google förtydligar vad som ingår och inte ingår i prenumerationstjänsten Stadia Pro. Det blir inget stort spelbibliotek i stil med Netflix, utan istället ges omkring ett spel ut varje månad.

Strömmade spel har varit på tapeten i snart ett decennium, men det är först på senare år satsningarna börjat bära frukt. Bland dessa märks Sonys förvärv av Gaikai redan 2012, som sedermera kom att leda till strömningstjänsten Playstation Now. Problem med latenser och infrastruktur höll tillbaka tekniken inledningsvis, men detta hinder verkar allt mer överkomligt.

Detta menar inte minst Google, som tidigare i år avtäckte spelströmningstjänsten Stadia. Via över 7 500 servernoder globalt tänker Google nyttja infrastrukturen från tjänster som Youtube för att ta spelströmning till massorna. Nu avslöjar bolaget mer detaljer om själva prenumerationstjänsten Stadia Pro.

Assassins_Creed_Odyssey_3.jpg

Det är på forumet Reddit som Stadia-chefen Andrey Doronichev berättat att det inte kommer bli som Netflix för spel. Det blir alltså inget stort spelbibliotek som ingår i prenumerationen, utan Stadia Pro-spelare får omkring ett spel utan extra kostnad varje månad. Därutöver tillkommer även stöd för strömning i det högsta kvalitetsläget – 4K UHD i 60 FPS med HDR.

Om prenumerationen sedan sägs upp går spelen inte längre att spela, men så fort den återupptas kommer spel som fåtts tidigare att bli tillgängliga igen. Det första gratisspelet är välkända rymdskjutaren Destiny 2. Vidare ingår även surroundljud i 5.1-format samt rabatter på spel.

Slutligen nämner Doronichev att handkontrollen till Stadia inte kommer stödja trådlöst ljud via Bluetooth vid lansering, utan där gäller ett 3,5 mm-uttag initialt. Stödet kan dock komma att aktiveras senare. För att spela med vänner kommer det finnas stöd för att både skapa grupper samt starta röstchattar.

Google Stadia Pro lanseras under november, medan Stadia Base släpps nästa år. Sistnämnda är för de som enbart köper spel till Stadia, utan att ha en Pro-prenumeration. Då gäller strömning i 1080p och 60 FPS, samtidigt som övriga förmåner stryker på foten.

Läs mer om spelströmning:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
26

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

9

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

26

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

27

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

66

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

17

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

26

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

16

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer