Att nästa generations processorer för stationära plattformar från AMD kommer bygga på arkitekturen Zen 3 och gå under kodnamnet "Vermeer" är sedan tidigare känt. Att en förmodad toppmodell utrustas med 16 kärnor likt dagens Zen 2-baserade "Matisse" förefaller också sannolikt, då tidigare läckor visat på just denna konfiguration i hela 4,9 GHz.

Nu framkommer uppgifter från Ryzen DRAM Calculator-utvecklaren Yuri Bubliy, även känd som 1usmus, att Zen 3 och "Vermeer" kan komma att tillverkas i konfigurationer med tio kärnor. De nya uppgifterna har hittats i uppdaterade BIOS med AGESA 1.0.8.1 som så sakteliga börjat rullas ut av moderkortstillverkarna, och innebär i praktiken att kärnor i Zen 3 kan hanteras individuellt, istället för i par som i Zen 2.

AMD Zen 3 Overclocked.jpg

En annan Zen 3-funktion som pekar på individuell hantering av kärnor går enligt Bubliy under namnet "Curve Optimizer", där frekvenskurvor ska kunna skapas och modifieras individuellt för varje kärna. Den nya AGESA-koden bjuder även på fler multiplar för Infinity Fabric, vilket ska tillåta något högre frekvenser för minneskontrollern.

Exakta konfigurationer för eventuella kommande tiokärniga Zen 3-processorer i "Vermeer"-familjen är okända, men sedan tidigare står klart att varje Zen 3-kluster bygger på åtta kärnor med 32 MB delad L3-cache. Med individuell hantering av kärnor ser däremot tiokärniga processorer ut att kunna bli verklighet med hjälp av fem kärnor per Zen 3-CCD, menar Techpowerup.

AMD Zen 3 och "Vermeer" väntas lanseras senare under året, nu alltså även i varianter med tio kärnor för att möta upp konkurrens från Intel.

Läs mer om AMD Zen 3 och "Vermeer":