Jakten på större skärmyta för smarta mobiltelefoner har successivt fimpat fysiska knappar, stansat hål för kameror och gjort enheterna större. Sedan en tid tillbaka finns också vikbara alternativ, där Samsungs Galaxy Z Fold 2 är en lösning som paketerar en mindre surfplatta i ett hopvikt format i klass med en traditionell telefon. Med telefonen Razr satsar Motorola istället på ett mer kompakt format.

Gemensamt för dessa lösningar är att skärmen böjs och således har ett mjukt ytskikt, vilket gör enheterna sårbara för ovarsam behandling. Med Microsofts återtåg till telefonmarknaden genom Android-bestyckade Surface Duo står två separata skärmar på menyn, vilka har glasyta. Youtube-profilen Zack "Jerryrigeverything" Nelson testar vad den tunna konstruktionen mäktar med.

Hållbarhetstestet är uppdelat i fyra huvudsakliga delar, där skärmens reptålighet är den första. Här används Mohs tiogradiga hårdhetsskala och plastskärmarna hos de vikbara konkurrenterna ger vika på nivå två och tre, medan Surface Duo når nivå sex med djupare märken vid den sjunde graden – precis som de flesta mobiltelefonerna med rektangulär utformning.

Surface duo.PNG
Surface duo 1.PNG
Surface Duo 2.PNG
Surface duo 3.PNG

Det andra steget består i skrapande på övriga ytor, medelst rakblad och hårdhetsmätande verktyg- Nelson noterar att samma glas skyddar alla stora ytor men att de omgärdande ramarna är av plast, vilket placerar orosmoln på himlen inför det avslutande böjtestet. Innan detta visas det stående inslaget bränntestet, där skärmen angrips med en tändare fram till det att pixlarna slocknar. Testets syfte är oklart.

Surface Duo är i utfällt läge endast 4,8 millimeter tjock, vilket innebär en hopfälld tjocklek på knappt 10 millimeter. Detta kan jämföras med halvfärska mellanklasstelefonen Oneplus Nord som är 8,2 millimeter. I böjtestet lyckades Nelson knäcka Oneplus-enheten, men Microsofts nykomling står pall för trycket.

Surface Duo 5.PNG
Surface Duo 4.PNG
Microsoft slimpen.PNG

Tillbehöret Slim pen klarar inte samma oömma behandling som telefonen.

Enheten böjs dock en hel del och återfår aldrig den ursprungliga formen, men samtliga glasytor och funktionaliteten är fortsatt intakta. Gångjärnet som sammanfogar de två halvorna är av metall och får äran för det lyckade testet. Värt att nämna är dock att böjandet endast sker med enheten stängd. Att incidenter med Surface Duo i bakfickan kan resultera i spruckna skärmar bevisas således inte som omöjligt.

Har du funderat på att köpa en vikbar telefon, eller har du kanske redan slagit till? Berätta om vilken lösning som lockar och varför!