Idag är luft- och vattenkylning det självklara att använda i datorer för drift dygnet runt, men för många år sedan hörde det inte till ovanligheten att entusiaster experimenterade med mer extrema lösningar. Bland dessa märktes kompressorkylare och peltierelement, men i takt med att luftkylare blev allt bättre föll de mer extrema alternativen i glömska.

CM-TECb.JPG

Cooler Master Masterliquid ML360 Sub-Zero

EKWB-TECc.JPG

EKWB EK-QuantumX Delta TEC

Nu lanserar EK Water Block (EKWB) och Cooler Master varsina kylare, som vid första anblick ser ut som slutna vattenkylare modell större. I båda fall handlar det dock om kylare där kylplattan som monteras mot processorn huserar ett 52 × 52 millimeter stort peltierelement. I båda fall görs kylarna i samarbete med Intel, som kallar tekniken Cryo Cooling Technology.

Elementet använder den så kallade peltiereffekten, som går ut på att låta likström flyta genom olika metaller och halvledare. Det ger upphov till ett termoelektrisk fenomen, som kyler ena sidan och värmer den andra. Det här ger god kylförmåga på elementets ena sida med temperaturer under noll grader, men ger samtidigt upphov till skyhög värmeutveckling på dess baksida.

För att lösa det senare använder EKWB och Cooler Master sina erfarenheter från vattenkylare, som monterats på peltierelementets varma baksida. För att uppnå önskad effekt från peltierelementet specificerar båda kylarnas strömförbrukning till 200 W.

CM-TECa.JPG
CM-TECc.png
CM-TECd.png
EKWB-TECa.JPG
EKWB-TECb.JPG
EKWB-TECe.JPG
EKWB-TECf.JPG
EKWB-TECg.JPG
EKWB-TECh.JPG

Cooler Masters kylare heter Masterliquid ML360 Sub-Zero och kombinerar blocket med en 360 mm-radiator och tre 120 mm-fläktar, vilka således står för värmeavledningen. Alternativet från EKWB heter EK-QuantumX Delta TEC och är istället ett löst block med tillhörande styrenhet, där tanken är att använda detta tillsammans med ett egengjort skräddarsytt vattenkylningssystem.

Kylarna som görs i samarbete med Intel som av allt att döma utvecklat konceptet och levereras därmed endast med monteringsdetaljer för sockel LGA 1200, som används för processorfamiljen Comet Lake och kommande Rocket Lake.

Cooler Master inleder leveranser av sin kylare i slutet av november månad till ett rekommenderat pris om 349,99 euro eller strax under 3 600 kronor. EKWB siktar i sin tur på början av december och EK-QuantumX Delta TEC finns att förbeställa på bolagets egen webbplats för 367,54 euro, motsvarande strax över 3 700 kronor.

Tillhör du den exklusiva skara som en gång i tiden använde peltierelement i datorn eller pysslar du med det än idag? Diskutera i kommentarsfältet!