Lanseringen av AMD:s tredje iteration av arkitekturen Zen har till prestanda sett varit en mycket lyckad sådan – bolaget står för första gången på länge ohotad på tronen oavsett mätmetod. Än så länge är processorerna begränsade till stationära sådana för AM4-sockeln, men rykten har sedan i sensomras gjort gällande att en mobil parhäst vid namn "Cezanne" är på gång.

Zen 3 på mobilt manér innefattar även en grafikkrets av ännu ospecificerad sort. Tidiga rykten gjorde gällande att färska RDNA 2, som återfinns i Radeon RX 6800-serien, ursprungligen var aktuell för "Cezanne", men att Vega-grafiken från "Renoir" kan återvinnas till de nya processorerna. Den integrerade grafikprestandan är däremot sekundärt viktig i dagens läcka, där en Acer Nitro 5 skådas med en AMD Ryzen 7 5800H och ett Geforce RTX 3080 från Nvidia under huven.

Acer-Nitro-5-AN517-41-R9S5-Specs.png

Acer AN517-41-R9S5 hos ep.de. Bildkälla: Videocardz

Det är tyska Elektronikpartner, ep.de, som enligt Videocardz lagt ut en variant av den bärbara datorn med modellbeteckningen AN517-41-R9S5 till priset 1 948 euro – eller cirka 20 000 kronor. Till denna peng ämnar Acer leverera inte bara "Cezanne"-processorn och mobil toppgrafik ur Nvidias katalog, utan även 32 GB DDR4-minne, 1 TB SSD-lagring och en 17,3-tumsskärm. Systemets strömadapter håller sig till sammanhanget modesta 180 watt, varav 45 watt vigs åt AMD-processorn.

Den som är på jakt efter Zen 3 i bärbart format behöver inte nödvändigtvis köpa den med "Ampere"-grafik – Nitro 5-datorn från Acer listas även med Geforce GTX 1650. Därtill kommer med all säkerhet mer produktivitetsbetonade system att dyka upp när plattformen lanseras officiellt, något som kan komma ske under CES i januari månad.

Läs mer om mobila AMD Ryzen 5000-serien "Cezanne":