Under en lördagskväll stötte redaktionen på ett inlägg på Facebook av en användare som frågade om Biltemas spelmus var någonting att ha. Det var inte vilket speldon som helst, utan en uppenbar klon av Logitech G502. Jacob gick till sängs, vaknade upp dagen efter, hoppade i bilen och hängde på låset för att köpa ett exemplar för 189 kronor.

biltema_g502-5.jpg
biltema_g502-4.jpg
biltema_g502-3.jpg
biltema_g502-2.jpg
biltema_g502-1.jpg

Kopior, kloner, kalla det vad du vill. Fenomenet är vanligt, vilket inte är konstigt då de stora företagen vi känner vid namn alla använder samma fabriker. När arbetsdagen är slut fylls fabriksgolvet av nattpersonalen som gör identiska produkter under annan flagg. Mindre fabrikörer inspireras flitigt av andras verk och gör närmast identiska kopior till lågpris.

Med glimten i ögat pratar Jacob och Anton om fenomenet som för många är ett väletablerat faktum. Alla gör det. Går du till en svensk återförsäljare som säljer en elektronikpryl med ett eget varumärke kan du räkna med att det är en white label-produkt från Kina. Direkt tagen från en produktkatalog, redo att få just ditt varumärke ditstämplat.