I och med övergången till en bas av Chromium är Microsofts webbläsare Edge sannolikt på fler entusiasters radar än någonsin tidigare – men resan dit har inte varit spikrak. Kontroverser med Edge har inkluderat faktumet att webbläsaren inte går att avinstallera, samt att den importerar data från andra webbläsare utan användares tillstånd.

Nu rapporterar Windows Latest om att version 89 av Edge åkt på en bugg som gör att webbläsaren inte går att avsluta ordentligt. Problemet härstammar från den nya funktionen Startup Boost, vars funktion är att låta Edge ligga i bakgrunden och ständigt vara redo för uppstart utan att aktivt köras. Microsoft själva hävdar att funktionen kapar starttider med 29–41 procent.

Startup Boost har aktiverats utan att användare tillfrågats och nu visar det sig att funktionen innebär att Edge helt sonika aldrig avslutas vid nedstängning hos somliga användare. I vissa fall rapporteras webbläsaren starta om sig själv, medan det i andra fall till synes är avstängt – när aktivitetshanteraren i själva verket visar att processer märkta Edge körs i bakgrunden utan övriga livstecken.

Hi everyone, I wanted to let you know we decided to temporarily disable startup boost since it was causing a frustrating issue for some users. – Microsoft

I Microsofts dokumentation för Startup Boost noteras problematiken i kommentarsfältet, och bolaget har tillfälligt beslutat sig för att avaktivera funktionen tills en slutgiltig lösning på problemet hittats. Inga löften avges för när en lösning kan vara på plats, men användare kan även manuellt avaktivera funktionen genom att gå till edge://settings/system.

Har du haft problem med Startup Boost och Microsoft Edge? Meddela oss i kommentarerna!