Att Apple är TSMC:s största kund sett till total andel av kontraktstillverkarens omsättning är sedan tidigare känt. Vad som är mindre uppenbart för den oinsatte är exakt hur det Cupertino-baserade bolaget uppnår skyhöga ordervärden hos TSMC – svaret är tillverkning på bolagets absolut mest avancerade tillverkningstekniker.

counterpoint-tsmc5nm.png

Källa: Counterpoint Research

I dagsläget är vad TSMC kallar N5, bolagets teknik om 5 nanometer i ledning globalt gällande transistordensitet. Gällande ordrar för just N5 beräknas Apple av analysfirman Counterpoint Research stå som mottagare till mer än hälften av TSMC:s tillverkade kretsar när år 2021 når vägs ände. Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att kretstillverkaren har ännu ett derivat av N5 i pipelinen att sjösätta innan året är slut.

Tekniken bär namnet N4 och var ursprungligen planerad för begränsad testproduktion under årets fjärde kvartal – istället uppges TSMC nu tillverka kretsar i stor skala under samma tidsrymd. Tillverkningskapaciteten är till stor del vikt åt Apple och dess kommande generations Mac-datorer, möjligen i form av den beryktade processorn M1X. N4 är en förfining av N5, och bjuder sannolikt på liknande förbättringar över N5P som sagda teknik gör över N5.

wikichip_tsmc_logic_node_q2_2019.jpg

Bildkälla: Wikichip

Gällande Apples övriga kretsar noterar Digitimes att produktion av systemprocessorn A15 för Iphone 13 inleds i slutet av maj månad. Här nyttjas istället för N5 vad TSMC kallar N5P, en förfinad variant av bolagets tillverkningsteknik. Huvudnumren är 7 procent högre prestanda alternativt 15 procent lägre strömförbrukning ställt mot samma krets tillverkad på N5.

Gällande tekniken N3 uppges TSMC fortsatt sikta på slutet av år 2021 för riskproduktion, följt av massproduktion under 2022 års andra hälft. Här räknar Digitimes källor med en skarp produktionsstart i juni månad samma år, och förutom Apple väntas även Intel stå på kö för att ta del av TSMC:s tillverkningskapacitet av kretsar på 3 nanometer.

Läs mer om TSMC: