Antalet tjänster för strömmad film och serier är många och med det har konkurrensen hårdnat rejält. För att vinna kundernas gunst söker företagen bakom tjänsterna efter unika inslag, som egenproducerat eller exklusivt material. Nu rapporterar Bloomberg att veteranen Netflix förbereder för att utöka med spel, men de tidiga uppgifterna förklarar inte exakt hur detta väntas ske.

Som en del i satsningen anställer Netflix Mike Verdu som spelutvecklingsansvarig. På meritlistan har Verdu arbete hos Facebook och Electronic Arts (EA), där han i sistnämnda fall arbetat med spelserier som Plants vs. Zombies, Star Wars och The Sims. Bloomberg skriver vidare att en person med insikt i spelsatsningen menar att personalstyrkan med koppling till detta utökas i närtid och att jobbannonser står att finna på Netflix webbplats.

This is a natural extension of its Netflix’s content strategy, allowing it to mine intellectual property from popular shows like ‘Stranger Things.’ Though it may not generate much additional revenue, it will help deepen engagement and increase the service’s appeal and pricing power. Don’t expect this to be a turning point, but it shows that the company will explore new formats to increase time spent on the platform. – Geetha Ranganathan, Bloomberg

Geetha Ranganathan är analytiker hos Bloomberg och förvånas inte över Netflix expansionsplaner, som exempelvis kan bygga vidare på bolagets serier och filmer. Ranganathan tror inte att spel kommer att innebär ordentligt klirr i kassan, men att tillägget borgar för att kunderna stannar kvar och rättfärdigar framtida prishöjningar. När Netflix i början av år 2020 utannonserade prishöjningar gick kommentarstråden varm, och priset för strömningstjänsterna är uppenbarligen en viktig fråga i det hårdnande konkurrensklimatet – särskilt när material är exklusivt för tjänster.

Tilläggas kan att spelen inte blir det första interaktiva Netflix-innehållet, där tittaren kan välja riktning för handlingen i ett fåtal titlar som Black Mirror: Bandersnatch och Carmen Sandiego. Därtill har företaget licensierat Stranger Things till spelskapare. Licensiering är även något som Disney sysslar med i hög grad, vid sidan av den konkurrerande strömningstjänsten Disney+. Därtill har Apple både TV+ och Arcade, medan Amazon frikopplat från videoströmning snickrar på spelströmning kallad Luna.

Avslutningsvis påstår en insatt person att Netflix utökas med spel redan nästa år. Det blir en innehållskategori vid sidan av befintligt material, ett tillägg som inte ska kosta extra. Det är i dagsläget oklart om spelen likt Googles Stadia eller Xbox Cloud Gaming ska erbjudas i strömmat format, men det är inte omöjligt att så blir fallet. Därtill återstår att se om egenskapade titlar får sällskap av varianter från andra håll, och vilka spel det i så fall handlar om.