Riots Valorant är ett lagbaserat spel i first person shooter-genren och spelas i lag om fem. Likt många andra nyttjar det antifusksystem för att hålla borta oärliga spelare. Valorant antifusksystem Vanguard är redan känt för att vara av den striktare sorten. Det spär Riot nu på ytterligare genom att kräva Secure Boot och Trusted Platform Module 2.0 (TPM 2.0) för användare med Windows 11.

Riot börjar spela in röstchattar i Valorant

Twitter-användaren Anti Cheat Police Department visar skärmdumpar från olika forum där användare vittnar om ett nytt felmeddelande. Felkoden "VAN9001" dyker upp när användare försöker starta Valorants spelklient på Windows 11 utan TPM 2.0 eller Secure Boot aktiverat. Enligt felmeddelandet krävs dessa funktioner för att kunna spela. Användare med Windows 10 eller andra operativsystem påverkas inte av kravet.

Detta är samma krav som Microsoft ställer för att användare ska kunna installera Windows 11. Från Microsofts sida är dock kraven även flankerade av hårdvarukrav som är betydligt högre än Valorants. Till Windows 10 specificerar Riot de lägsta systemkraven på processorsidan till Intel Core 2 Duo E8400 eller AMD Athlon 200GE, men Windows 11 kräver minst Intels sjunde generation eller AMD:s andra generation Zen-processorer.

Microsoft har fram till nyligen låtit användare som inte uppfyller motsvarande krav att betatesta Windows 11. De användarna låses därmed ute från Valorant, även fast de installerat operativsystemet på ett legitimt vis. Dessa användare har å andra sidan uppmanats att återgå till Windows 10, vilket per automatik även löser eventuella problem med Valorant. Det är alltså endast de som på något vis kringgår Microsofts krav för Windows 11 som påverkas.

Det finns inga andra antifusksystem för tillfället som ställer samma krav som Valorants Vanguard i Windows 11 och det är inte känt varför Riot infört det. Vanguard har tidigare fått kritik för de privilegier och graden av behörighet till användarens system det kräver. Riot har sedan dess infört möjligheten att tillfälligt inaktivera antifusksystemet, men det aktiveras på nytt varje gång spelet startas.