För företag som sysslar med långtidslagring eller lagrar stora mängder data är klassiska mekaniska hårddiskar fortfarande mer prisvärda sett till kapacitet. SSD-enheter blir dock vanligare även för lagring i datacenter, vilket bland annat molnlagringsbolaget Backblaze visar.

Sedan 2018 har Backblaze experimenterat med att byta ut cirka hälften av vad de benämner som sina boot-diskar mot SSD-enheter. I ett blogginlägg förklarar de dock att detta är en bred term som även syftar till enheter som lagrar loggfiler och liknande, men att den gemensamma nämnaren är att alla enheter ofta skriver, läser eller raderar filer. Nu publicerar de data som tyder på att de nya SSD-enheterna har nästan samma felfrekvens som de äldre mekaniska hårddiskarna.

För att avgöra detta analyseras data över enheter som har havererat och inte längre fungerar, men även enheter som är nära att haverera (eng. imminent failure). Till grund för sistnämnda ligger data från övervakningssystemet Self-monitoring, Analysis and Reporting Technology (S.M.A.R.T). Detta finns inbyggt i de flesta enheter och läser av bland annat temperaturer, drifttid och att antal felaktiga läsningar ligger inom godkända intervall. SSD-enheter som överstigit den maximala mängd data de specificeras kunna skriva räknas inte som havererade.

2021-10-04 13_58_53-Are SSDs Really More Reliable Than Hard Drives_.png

Vid en första anblick ser SSD-enheter ut att vara pålitligare om än något mer kortlivade. Livslängden ligger i snitt på 14,2 månader jämfört med de mekaniska hårddiskarnas 52,4 månader. Detta förklaras dock av att Backblaze analyserat och samlat in data för sistnämnda variant sedan år 2013, vilket gör ovanstående tabell något missvisande.

2021-10-04 14_36_43-Are SSDs Really More Reliable Than Hard Drives_.png

Backblaze har därför även valt ut två ungefär lika långa tidsperioder för båda enheter; fram till andra kvartalet 2021 för SSD-enheter respektivel fjärde kvartalet 2016, perioder som sammanställs för en mer rättvis jämförelse. Där visar resultaten istället på en betydligt mindre skillnad med nästan samma felfrekvens om 1,05 procent jämfört med 1,38 procent på årlig basis.

Bolaget menar att de inte vet varför skillnaden är så liten eller vad som gör att SSD-enheterna går sönder. De specificerar dock inte vilka modeller de nyttjar, men nämner att varje enhet har en kapacitet på 200 GB och kostade under 50 USD styck. De tillägger även att de mekaniska hårddiskarna försämras betydligt över tid och att de såg en ökning av havererade hårddiskar runt år 2018, vilket framförallt utgjordes av enheter som installerades år 2014.

Har du råkat ut för havererade SSD-enheter någon gång?