Googles satsning på bärbara datorer Chromebooks och operativsystemet Chrome OS har framförallt fokuserats till budgetsegmentet, där det slagit igenom bland annat som ett alternativ för skolor och undervisningsmiljöer. Sedan lansering har Google utökat både hådrdvarusortimentet och funktionaliteten för det Linux-baserade Chrome OS, som numera kan köra applikationer från Google Play och olika Linux-mjukvaror.

Google släpper betaversion av Chrome OS Flex till PC

Näst ut på listan ser ut att vara Steam, något som Google arbetat med i flera år. Genom att gräva i kod till Chrome OS har 9to5google hittat en lista av enheter som får stöd för spelklienten, tillsammans med grundläggande specifikationer. Totalt nämns sju olika modeller, varav tre tillverkas av Acer, två av Asus och en av HP. En sista variant ser ut att vara en modell från Lenovo som inte lanserats ännu.

Kodnamn

Tillverkare

Modell

Volta

Acer

Chromebook 514 (CB514-1H)

Volet

Acer

Chromebook 515

Voxel

Acer

Chromebook Spin 713 (CP713-3W)

Delbin

Asus

Chromebook Flip CX5 (CX5500)

Drobit

Asus

Chromebook CX9 (CX9400)

Elemi

HP

Pro c640 G2 Chromebook

Lindar

Lenovo

Okänt

Utöver att tillhöra någon av de specificerade modellerna måste datorn vara utrustad med en processor tillhörande minst elfte generationens Intel Core i5 eller Core i7 samt 7 GB primärminne. Då Chrome OS är Linux-baserat är det möjligt att spel genom Steam, likt Valves operativsystem Steam OS 3.0, förlitar sig på kompatibilitetslagret Proton. Enligt 9to5google ser även Nvidia ut att vara direkt involverade i processen, då flertalet uppdateringar och ändringar i Chrome OS kod relaterat till Steam-stöd är tillagda av anställda på bolaget.

Exakt när stödet för Steam anländer framgår inte, däremot meddelade en utvecklare på Google i januari att det finns en strikt tidsram och överenskommelse med partnertillverkare för en Steam-lansering. Detta har sannolikt en koppling till de RGB-belysta Chromebooks för spel som rapporterades vara på ingång i slutet av januari.

Läs mer om spel på Linux-baserade operativsystem: