Det är idag möjligt att göra det mesta direkt i webbläsaren och företagen som slåss om användarnas gunst är många. Microsoft lägger stort fokus vid Edge, genom att bland annat testa och backa från krångliga inställningar av standardwebbläsare i Windows 11. Företaget försöker också övertyga användare genom att lägga till fler funktioner.

Nu framkommer att en inbyggd VPN-tjänst är något som Microsoft testar i Edge, en funktion som nyfikna användare framöver kan aktivera. Mjukvarujätten kallar funktionen för "Säkert nätverk" och förklarar att det är ett läge som krypterar anslutningen, förhindrar spårning och håller platsinformationen privat. Microsoft använder inte termen VPN (Virtual Private Network) i sin beskrivning, men det råder ingen tvekan om att det är en sådan tjänst som avses.

ms edge 2.jpg

Till skillnad från de flesta VPN-tjänster ska den Edge-inbyggda varianten vara kostnadsfri, åtminstone för den som klarar sig med 1 GB data per månad. Förbrukad data kan ses direkt i webbläsaren, men Microsoft skriver inte vad som händer om gränsen överskrids eller om det finns möjlighet att betala för mer. Däremot står klart att Cloudflare är företaget som står för tjänsten att de raderar "diagnostik- och supportdata" efter 25 timmar.

Microsoft beskriver att ett Microsoft-konto och webbläsaren Edge är allt som behövs för att ta del av Säkert nätverk-funktionen. På bolagets webbsida finns vidare instruktioner för hur den aktiveras. Framtiden får utvisa om och när den inbyggda VPN-tjänsten letar sig in i Edge framöver, hur väl den fungerar och om betalversioner tillkommer.