Den sista riktigt stora posten på agendan för teknikhösten 2022 är AMD:s nya grafikkort i Radeon RX 7000-serien, som tar upp kampen mot Nvidias färska Geforce RTX 4000-familj. I skrivande stund är få detaljer kända kring RX 7000 och arkitekturen RDNA 3, men bolaget har åtminstone bekräftat hög energieffektivitet, att 12VHPWR-kontakten inte används, samt att chiplet-design används.

Det senare innebär att grafikkorten precis som Ryzen-processorer byggs upp av flera kretsar. Upplägget medför bland annat att olika tillverkningstekniker med olika styrkor kan kombineras, men också att det blir enklare att tillverka de enskilda kretsarna och att kombinera dem för olika produkter – om gränssnittet för kommunikation mellan dem håller måttet. På inofficiell väg framkommer nu ännu en detalj, nämligen att 20 respektive 24 GB grafikminne tar plats hos toppmodellerna.

Twitter-användaren "chi11eddog" har enligt Wccftech gott renommé när det kommer till läckor, och med lanseringarna bara några dagar bort är det mer sannolikt att informationen faktiskt stämmer. I Twitter-inlägget syns ett fåtal tecken och svarta rutor som döljer det mesta av bilderna, som visar fullständiga modellnamn och information som kan avslöja källan. Bokstäverna "XT" ackompanjeras av "20" och "XTX" av "24", vilket pekar mot korten Radeon RX 7900 XT respektive RX 7900 XTX.

Båda modeller har föregångare i Radeon RX 6000-serien, men där är det endast klockfrekvenser och minnesfrekvenser som skiljer grafikkorten åt. Minnesmängden om 16 GB gäller oavsett suffix, men med RX 7000-grafikkort bestyckade toppkretsen Navi 31 bjuds alltså extra minne – som bäst på samma nivå som Nvidias vassaste konsumentprodukter. Om även prestandanivån är i samma härad återstår att se.

Facit kring specifikationer för nya Radeon-generationen kommer på torsdag klockan 21:00 svensk tid.

Hur mycket grafikminne vill du säkra upp med hos ditt nästa grafikkort? Berätta i kommentarstråden!