Även om moderna fläktar kan vara både effektiva och tysta rår de inte på fläktlösa kylarlösningar när det kommer till ljudnivå. Passiv kylning är dock en utmaning för den som samtidigt vill använda senaste snittets prestandakomponenter, men på Computex 2023 kommer chassitillverkaren Streacom till undsättning med datorlådan SG10.

► Läs mer från #Computex-2023

Pjäsen är ett samarbete med företaget Caylos, som står för den inbyggda kylaren som håller både grafikkort och processor svala. I stil med traditionell vattenkylning ansluts kylblock mot de värmealstrande komponenterna, men istället för vatten används ett kylmedium som förångas vid betydligt lägre temperatur. Vid både block och de rejäla radiatorerna som utgörs chassits topp sker således fasövergång, som möjliggör kylning på totalt 600 watt.

streacom-computex-2023-2.jpg

Chassit SG10, med vinklade komponenter och jätteradiator som topp.

streacom-computex-2023-4.jpg
streacom-computex-2023-8.jpg

Streacom specificerar att processorer på 250 watt kan hållas svala, en siffra som kliver upp till 350 watt för den som vågar sig på att delidda processorn. 350 watt är det som gäller för grafikkort, men endast grafikkretsen står i direktkontakt med kylarlösningen. Exakt montering för detta kylblock och sätt att komma åt bildutgångarna är för närvarande det som står i vägen för Streacom att släppa chassit.

Bortsett från den rejäla topplattan är SG10 på många sätt ett vanligt chassi. Det mäter in på 608 × 268 × 520 millimeter eller 84 liter, har sidopaneler av glas, medan stål och aluminium utgör de svarta och silverfärgade beståndsdelarna. Chassit har plats för ATX-nätdel och moderkort samt upp till ett 280 millimeter långt grafikkort, där de två senare delarna monteras vinklade.

Det återstår att se när SG10 gör debut på marknaden, men när så sker blir det till det relativt höga priset 999 USD, motsvarande runt 13 500 kronor inklusive moms. Priset är således i linje med en komplett dator, men inte oskäligt med tanke på att det är en unik produkt som sannolikt inte kommer att tillverkas i större volymer.

Halv-analoga mätare för att hålla koll på det mesta

streacom-computex-2023-6.jpg

Med E-ink-skärm kan mätaren anpassas efter humör

I Streacoms bås syns även en uppsjö av mätare, där en analog visare kombineras med en E-ink-skärm. Dessa kan anslutas till datorn via USB och ställas in för att hålla koll på i stort sett vilka parametrar som helst. Temperatur, belastning eller olästa e-postmeddelanden är några exempel. Prismässigt ska mätarna landa på 100 USD stycket.