Digitala spelbutiker som Steam har helt ändrat hur spel säljs och distribueras – på gott och ont. När optisk media ersatts av licenser knutna till ett konto har bland annat möjligheten att sälja vidare spelen försvunnit, ett tydligt nedköp för den som lätt tröttnar eller plöjer spel från början till slut. Återkomst för detta är en av de stora dragplåstren för butiken Robot Cache, som sedan 2020 haft AMD ombord.

I samtal med Tom's Hardware berättar nu AMD att Robot Cache efter tre år lämnar betastadiet. Därmed öppnar portarna till plattformen som med spelutgivarnas välsignelse gör det möjligt att sälja vidare titlar. Andrahandsförsäljningen innebär att säljaren får 25 procent tillbaka, medan 70 procent går till utvecklaren. Rimligtvis tillfaller mellanskillnaden på 5 procent AMD och Robot Cache.

Försäljningen baseras på blockkedjeteknik (eng. block chain) för att hålla koll på transaktionerna och ägandeskap. På valutafronten är den plattformsspecifika valutan Iron ett alternativ till traditionella sådana. Valutan Iron kan enligt Robot Cache även samlas in genom att spela spel och klara utmaningar, samt genom att bjuda in vänner till plattformen.

Iron blir belöning för BOINC-bidrag

Framöver ska Iron även kunna brytas genom att låta datorn svettas, en funktion som för tillfället är inaktiverad. Till skillnad från exempelvis Razers kortlivade kryptovaluta Silver ska Iron vara en belöning för att bidra med datorkraft till BOINC. En mer direkt effekt av att plattformen nu lämnar beta är att medlemmar under begränsad tid får en gratis kopia av Wasteland 3.

När AMD hoppade på tåget år 2020 fick Ryzen- och Radeon-användare en bonus vid Iron-brytning. AMD-kopplingen är i skrivande stund inte lika tydlig, utan är mest uppenbar i en insprängd Ryzen-annons som syns i spelflödet. Framtiden får utvisa om Robot Cache exempelvis blir plattformen som AMD använder för spel som medföljer vid hårdvaruköp.