De senaste årens processorlanseringar har varit händelserika. I höstas sjösatte AMD den färska AM5-plattformen, medan Intels Core 13000 "Raptor Lake" kom med mindre uppgraderingar över dess nytänkande Core 12000-serien "Alder Lake". På den den stationära sidan väntas Intel ännu en gång komma med mindre nyheter när Core 14000-serien blir en refresh av "Raptor Lake", medan uppdaterat namnschema och inbyggd AI-hårdvara väntar processorer för bärbara.

Intel Core 14000 förvirrar med dubbla namnscheman

Att Core 14000-serien "Raptor Lake Refresh" släpps under 2023 har mer eller mindre varit känt, men nu presenterar Bilibili-användaren "Enthusiastic Citizen" (via Videocardz) att det är slutet av oktober som gäller. "Enthusiastic Citizen" har tidigare visat god träffsäkerhet i sina läckta uppgifter, varför det räcker att ta påståendet om lansering vecka 42 med en mindre nypa salt. Vecka 42 spänner från den 17 till den 23 oktober.

Enligt Bilibili-användaren är det specifikt Core 14000-processorer med suffixet "K" som debuterar under nämnda vecka, alltså de processorer som har stöd för överklockning. Intel har för vana att lansera de snabbare processorerna i en första veva och enligt "Enthusiastic Citizen" blir "Raptor Lake Refresh" därmed inget undantag. De enklare modellerna ska istället avtäckas första veckan 2024, sannolikt under CES-mässan.

Genom att återanvända processorer från den tidigare generationen består stöd hos befintliga LGA 1700-moderkort och enligt "Enthusiastic Citizen" ska endast en av de kommande processorerna kräva nytt BIOS. Undantaget uppges få namnet Core i7-14700K och vara en modell i gränslandet mellan dagens Core i7- och i9-modeller, där åtta prestandakärnor och tolv energieffektiva väntar.