Vid midnatt svensk tid slog en jordbävning till vid Taiwans östra kust. Med en magnitud på 7,4 är jordbävningen den största på 25 år och skakningar kunde rapporteras från epicentret nära staden Hualien till huvudstaden Taipei i norr. Hittills har ett 30-tal byggnader skadats och sedan klockan nio är över 700 människor skadade.

Kretsjätten TSMC evakuerade vissa av sina tolv fabriker som del av ett internt protokoll. Inga skador har rapporterats på själva fabrikerna då de befinner sig på öns västra sida. TSMC har meddelat att jordbävningen har orsakat en sex timmar lång fördröjning i produktion. Även konkurrenten United Microelectronics Corporation (UMC) har evakuerat sina fabriker.

Majoriteten av alla världens kretsar tillverkas i Taiwan och jordbävningen kan orsaka förseningar i globala leveranser och brister i utbud. Som en konsekvens kan de redan höga priserna på kretsar och komponenter stiga ytterligare. Det kan så småningom leda till prisökningar på datordelar, mobiltelefoner, TV och även vissa bilar som använder de taiwanesiska tillverkarnas kretsar.

Om jordbävningen kan ha några konsekvenser på priser eller leveranser hos svenska återförsäljare är för närvarande oklart.

– Generellt sett kan naturkatastrofer påverka både tillgänglighet och inköpspris, men vi har inte hört något från våra tillverkare i det här fallet, säger Silje Ensrud, PR- och kommunikationsansvarig på Power.

Historiskt har jordbävningar i Taiwan haft en påverkan över det globala utbudet av kretsar. Efter en jordbävning år 1999 gick priserna på DRAM upp med 25 procent och utbudet var begränsat i flera månader efter.