Fractal Design Arc Mini R2

Svenska Fractal Design satsar vidare på sitt koncept att släppa förbättrade revisioner av befintliga chassin snarare än att börja om från början. Senast ut från företaget är Arc Mini R2, lillebror till Arc Midi R2, som används i SweClockers sommardator. Den uppdaterade minstingen går upp direkt mot Corsairs Obsidian 350D och bjuder bland annat på förbättrade möjligheter till vattenkylning i jämförelse med sin två år gamla föregångare.

FD-CA-ARC-MINI-R2-W-BL_2_lo.jpg
FD-CA-ARC-MINI-R2-W-BL_3_lo.jpg
FD-CA-ARC-MINI-R2-W-BL_10_lo.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Minitower

Formfaktor

Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

210 × 405 × 484 mm

Vikt

9 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

8 st. (varav 6 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

2 st. 120/140 mm, 4 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 140 mm, 2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

4+1 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Vid en första anblick kan det vara svårt att se förändringarna som gjorts med Arc Mini R2 i jämförelse med föregångaren. Ändringarna på utsidan är väldigt subtila och det enda som egentligen avslöjar nykomlingen är att sidopanelen numera är bestyckad med ett rejält fönster. I övrigt är den yttre designen relativt orörd med den karakteristika frontpanelen i "borstad" plast med två 5,25-tumsplatser och ett rejält perforerat luftintag med filter.

I chassits topp återfinns förutom ström- och resetknapp även anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Bredvid dessa syns ytterligare en av nyheterna med denna modell, nämligen den integrerade fläktkontrollern som kan styra upp till tre fläktar i tre olika hastigheter. Vidare täcks öppningarna i både toppen och botten av löstagbara dammfilter som är lätta att rengöra.

FD-CA-ARC-MINI-R2-W-BL_8_lo.jpg
FD-CA-ARC-MINI-R2-W-BL_11_lo.jpg

Även på insidan är mycket sig likt från föregångaren och det är först när vi gräver på djupet som skillnader uppenbarar sig. Likt Obsidian 350D ryms det här moderkort i formfaktorerna Micro ATX och Mini ITX. Utrymme finns för grafikkort med en maximal längd på 260 mm såvida man inte skruvar bort den övre hårddiskburen, vilket öppnar upp för kort på 400 mm. När det kommer till processorkylare är höjdrestriktionen satt till generösa 165 mm.

När det kommer till lagring finns det goda resurser i Arc Mini R2. Till att börja med finns sex vaggor med vibrationsdämpning som har stöd för både 3,5-tums- och 2,5-tumsenheter. Dessa sitter i två separata burar som båda är löstagbara i syftet att kunna öppna upp för radiatormontering i fronten. Den som har plockat ur båda burarna har dock fortfarande möjlighet att montera två 2,5-tumsenheter på moderkortsplåtens baksida i särskilda specialfästen. Kabeldragning sker enkelt genom de många genomdragningshålen samt det 20 mm breda utrymmet på baksidan.

Paradnumret med modellen är dock utan tvekan utrymmet för ventilation och vattenkylning. I toppen finns totalt tre 120 mm-fläktplatser vilket öppnar upp för montering av antingen en 240 mm eller en 360 mm-radiator. I det senare fallet behöver man dock montera bort vaggan för 5,25"-enheterna. I chassits front finns det plats för en 240 mm-radiator om hårddiskvaggorna monteras bort. Sist men inte minst finns det plats för en eventuell 120 mm-radiator i botten.