Färgåtergivning

Ställer du högre krav på färgåtergivning och har lite mer än enbart spel i åtanke? Då fungerar Acer Predator XB321HK tillfredsställande väl och med få småproblem. Utmärkt betraktningsvinkel, uniform yta och alla de väntade fördelarna och egenskaperna man önska av en vettig IPS-panel finns där.

Diagonalmåttet 32 tum ger betydligt mer yta än 27- och 28-tummare (40 respektive 30 procent större yta) och med 3 840 × 2 160 pixlar har det stor betydelse. Den är betydlig behagligare att arbeta med, särskilt ifall du vill undvika att skala gränssnittet allt för mycket och utnyttja pixlarna för maximal mängd information. Detta fungerar utmärk för annat än enbart spel

Acer_XB321HK_matning_kartong.jpg
Acer_XB321HK_matning_rgb-just.jpg

Från början är testexemplaret något för röd i vitbalansen men det är överlag inga stora fel på hur den sätter färger. Och färgerna överlever i vinklar och det aldrig några problem att till att lita på vad du ser så länge du håller en normal skrivbordsplacering.

Vi kan också kalibrera skärmens vitbalans med Colour temp: User och dess RGB-reglage. Precisionen är inte den högsta men vi får till nivåerna vettigt och efter det en mer eller mindre färgkorrekt återgivning.

Mild posterisering, klipper mot vitt

Därmed inte sagt att detta är en skärm som kan ta sig an alla yrkesanvändare. Den kvalitetsnivån är inte riktigt där utan det är en del problem, dock småproblem för de flesta. Acer Predator XB321HK visar upp en mild posterisering och detta kan komma att förstärkas vid profilering när du skapar en färgprofil med hjälp av mätutrustning.

Acer_XB321HK_matning_CC_kartong.jpg
Acer_XB321HK_matning_CC_RGB-justerad.jpg

Ett direkt fel är XB321HK klipper något mot vitt, nyans 254 är borta, det vill säga att 254 och 255 båda är samma maximala ton av vitt. Det här syns tydligt på detta testmönster. De ljusaste nivåerna därunder skiftar något mot grönt. Contrast-reglaget på 46 tar bort färgskiftningen nära vitt men hämtar inte tillbaka den sista förlorade nyansen av allra ljusaste grått. Vi tappar som väntat i ljusflöde, ca 10 procent mot att hålla reglaget kvar 50.

Acer XB321HK har allroundkvalitet

Hur stora är då dessa småproblem? Inte alls stora utan du kan använda XB321HK som en allroundskärm och även utföra mer avancerade färgarbete på skärmen så länge du är medveten om dess begränsningar. Det är fortfarande en riktigt bra skärm överlag och fungerar till så mycket mer än enbart spel. Hobbyfoto, grafik, webb och informationshantering eller för den delen filmtittande. Allt detta fungerar väldigt väl om än inte på den högsta kvalitetsnivån.

Vi har inte många alternativ till att ändra bilden, i alla fall inte något som är användbart. Men kortfattat:

  • Acer eColor Management: Mindre användbara lägen likt Cinema (helt fel färger för film). Kör på User-läget.

  • sRGB-läge: Ger inget mervärde utan kör fabriksinställningarna med låsta reglage.

  • Gamma: 1,8- eller 2.2-potenskurva. 1,8-kurvan kan användas för att ljusa upp en del spel utan att förstöra det dynamiska omfånget

  • Blue Light: Minskar blått ljus i syfta att skapa mindre obehag för ögonen. Som naturlig följd blir bilden mer och mer gul och med XB321HK blir det också mer mer gröngult än neutralt gul.

  • Dark Boost: Ljusar gradvis upp mörka nyanser. Kan fungerar för vissa typer av spel men detta dödar bildens kontrast och dynamik.

  • Adaptiv Contrast: Justerar tonkurva efter bildinnehåll. Ett icke-önskvärt beteende så låt reglaget stå på 0.

  • 6-axis-reglaget påverkar både luminans och mättnad på samma gång. Därför är reglaget inte kapabelt till att påverka någon nyans till mer korrekta nivåer. RGB-justering sätter ändå det mesta på plats.

Det finns också tre Game Mode-läge där du kan hålla olika inställningar i separat minnen och ladda in dem via snabbknapparna i menyn.