Sammanfattning och slutsats

Philips fortsätter på den inslagna vägen med BDM4037UW, där du får en allroundskärm med 4K och 3 840 × 2 160 pixlar på en stor yta. Med en pixeltäthet på 110 pixlar per tum är det en identisk upplevelse med att köra exempelvis en typisk 27-tumsskärm med 2 560 × 1 440 pixlar. Gränssnitt och text behöver därför sällan skalas och du vinner istället större arbetsytor. VA-panelen ger också högt kontrastförhållande som mäter över 4 000:1. En bild som dessutom överlever i vinklar väldigt väl jämfört med många andra VA-paneler vi sett.

BDM4037UW_ingang.jpg

Färgrymden siktar på DCI-P3-standard och med 10 bitars färgdjup över Displayport är det också en färgkvalitet som lockar. Förutsatt att du tar till mätutrustning vill säga, då fabriksinställningarna lämnar en del att önska i form av en turkos vitbalans. Du behöver också hantera det bångstyriga menysystemet där en enkel navigering i menyerna kan påverka färgerna alldeles för mycket. Först då kan Philips BDM4037UW fylla en roll för exempelvis fotoredigering.

Stativet är precis så klent som det ser att vara. Fast det är ganska typiskt för kategorin, då stativ vilka orkar bära stora och tunga paneler har prislappar därefter. VESA100-fästet underlättar om du har andra krav. Däremot är det svårare att hantera det blanka reflexfiltret som inte är något vidare på att dämpa just reflexer. Du kan spegla dig själv och hela rummet utan problem i skärmen.

Fast det som lär störa allra mest är de tydliga eftersläpen. Så pass tydliga att vi kallar dem för "smetande" istället. Mörka nyanser kan lämna långa glödande svansar efter sig i rörelser. Vi har fram till nu inte testat någon modern skärm med så här tydliga eftersläpsproblem. Ingen åtgärd existerar.

Samtidigt fungerar BDM4037UW behagligt som just allroundskärm. För alla typer av användning där rörelser inte är viktigt. Stillsbildsfotografier, textbearbetning och gigantiska Excel-ark är inga som helst problem så länge som ingen ljuskälla reflekteras i skärmen.

Någon tydlig rekommendation kan det inte bli denna gång när det är så tydliga eftersläp. Särskilt inte när fördelarna i form av bra färgåtergivning döljer sig bakom bökiga menyer och turkosfärgade fabriksinställningar. Du måste verkligen matcha Philips BDM4037UW mot dina behov.

Fördelar

  • Plats för mycket information

  • God färgkvalitet

  • Högt kontrastförhållande

Nackdelar

  • Väldigt tydliga eftersläp

  • Riskerar besvärande reflexer

  • Bökiga menyer som sabbar färgerna

  • Gungigt stativ

Pris vid publicering: 6 990 kronor
Lägsta pris: