Färgåtergivning

Benq EX3203R erbjuder omfattande menyer och har flera reglage som påverkar bilden och dessutom påverkar bilden på ett förutsägbart sätt. I grunden kan du välja mellan en lång rad bildlägen under Picture Mode-menyn där Standard och Custom-lägena är de som är mest användbara.

Håller hög färgkvalitet för att vara VA

Benq-skärmen är i grunden hyfsat färgkorrekt och fungerar därför problemfritt för allroundbruk. Det är främst vinklarna som påverkar hur nyanserna återges. Via AMD-kort är färgrymden avgränsad till Rec.709-färger. Med externa HDMI-källor och Nvidia-kort följer använder skärmen panelens inbyggda och lite övermättade färgrymd.

Behovet att justera bilden är dock ganska begränsat då EX3203R är väl justerad från början – i alla fall testexemplaret. För vår del handlar det om att välja mellan vitbalansinställningarna Normal eller Reddish under Color Temperature-menyn. Normal-inställningen är för turkos och Reddish-inställningen är för gulgrön vilket stör mer jämfört med turkos.

benq_ex3203r_matning_reddish.png
benq_ex3203r_matning_default-HDMI.png
benq_ex3203r_matning_RGB-just.png

Går vi på ett Custom-läge kan vi justera vitbalansen med RGB-inställningen under Color Temperature: User Define och då får vi till en så gott som felfri vitbalans. Nu är EX3203R förstås en skärm med VA-panel och där kommer din vinkel påverka exakt hur du uppfattar nyanser. Men sett rakt framifrån är det inte alls dåligt. Skärmen har därför väl fungerande allround-egenskaper för egentligen all användning, så länge du inte måste svära vid att färgerna är exakta.

Ytterligare inställningar

Det finns en bunt bildlägen under Picture Mode och de flesta kan ignoreras då de endast tillför fel och märkligheter. Vad som är värt att kanske lägga energi på är Gamma-inställningen där de fem lägena är konsekventa som en potensfunktion. Det vill säga att de tonar från svart till vitt på ett förväntat sätt.

Ju lägre potens, ”lägre gamma” i talspråk, desto ljusare tonkurva överlag. Detta kan underlätta i ett ljust rum eller där du vill se mer detaljer i mörka delar i spelen – utan att det blir underligt eller urblekt. Vice versa med högre potens och kontrastkaraktären är mer subtilare nyanser mellan skuggtoner och bilden upplevs mörkare. Detta passar mer i mörka rum och för att ge djupare intryck av bilden. 2.2-nivån är den typiska allroundnivån.

Gamma-läge

Motsvarande potens

Gamma 1

1,8

Gamma 2

2,0

Gamma 3 (förvald)

2,2

Gamma 4

2,4

gamma 5

2,6

Vi märkte en viss skillnad mellan HDMI från externa källor jämfört med Displayport samt HDMI från Windows vid AMD-kort. Detta har antagligen att göra med att Windows tar till vara på ICC-färgprofilen och sätter allting rätt. Med HDMI från externa källor (konsol, mediaspelare och annat) finns ingen information och då används skärmens hela färgomfång med något överdrivna färger när källan visar SDR-material. För HDR finns det mer användning av det större färgomfånget, se nästa avsnitt.

benq_ex3203r_CC_Reddish_windows.png

Color Temp: Normal i Windows från AMD-kort

benq_ex3203r_CC_kartong_HDMI.png

Samma inställning via extern HDMI-källa (signalgenerator)

benq_ex3203r_CC_RGB-just.png

RGB-justerad vitbalans i Windows med AMD-kort

När vi bytte till Nvidia-kort fanns samma ICC-profiler tillgängliga. Trots det är det tydligt att skärmen gav det mer omfattande och större färgomfånget och gav mer mättade färger jämfört med AMD-kort. Detta syns närmast i avsnittet om HDR på bilden från Youtube-klippen att det är mer mättade färger.