Latens och eftersläp

Eftersläpsnivåerna är tämligen typiska för det vi sett hos flera VA-paneler. Det är alltså ett synbart svansande från i princip alla färger som avslöjas i testbilder. Vad som tydligt slår igenom även i spelen är skuggor efter mörka nyanser som kan ta formen av svansar flera pixlar långa. Överlag kommer alla nyanser få en färgad eller mörk skugga efter sig i rörelse. Det som skiljer sig är hur mycket och hur tydliga dessa släp blir.

Låg latens hos Benq EX3203R

Latensen är förhållandevis låg och under 10 ms via Displayport, alltså på den gräns vi kan observera tillförlitligt med kamerametoden där vi ställer skärmen bredvid en bildrörsskärm. Över HDMI och Leo Bodnar Input Lag Tester (som kör 1080p/60-signal) är det en latens om 12 ms i mitten av skärmen och cirka 4 ms i toppen av skärmen. Samt ca 19 ms i botten.

Även vid 144 Hz kommer detta yttra sig främst som smetande och svansar efter skuggtoner. Är det en skuggton mot en mellanton på bakgrunden får vi en slags mörk svans efter skuggtonen. Är bakgrunden ljus, till exempel svart text på vit bakgrund kan det också finns en gulgrön kantglöd i rörelser. Kombinationen mörk nyans mot mörk bakgrund är ofta det som syns mest i spel.

benq_ex3203r_respons.jpg

Benq EX3203R ger tre olika nivåer av AMA, Advanced Motion Accelerator. Nivåerna som erbjuds är Off, High (förvald) och Premium och skillnaden är försvinnande liten när vi kör ett AMD-baserat och Freesync-kapabelt grafikkort, i detta fall ett Radeon RX Vega 64 i referensutförande. Kör vi något annat som Nvidia eller för den delen en mediaspelare via HDMI får AMA-funktionen en viss om än ganska mild effekt. Och det varierar med frekvensen, men också anslutningen vi kör. Här blir det väldigt rörigt och vi har valt de viktigaste fallen i UFO-bilderna.

Extra skuggor med Nvidia via Displayport

Hoppar vi över AMD-kortet kommer AMA-funktionen få en synlig effekt. Läget "AMA:Off" respektive "AMA:Premium" ger mer eftersläp respektive vita overdrive-skuggor med "AMA:Premium". Denna effekt kommer endast när vi kör "Freesync: Normal"-läget vilket som skrivet i tidigare avsnitt endast fungerar i 60 Hz för Nvidia-kort. För att få i alla fall 120 Hz att fungera måste vi köra "Freesync: Premium"-läget. Detta ger dock väldigt tydliga och mörka eftersläpsskuggor.

benq_ex3203r_respons_Nvidia_Zoom.jpg

Det är tydligt vad som gäller för dig med Nvidia-kort om du vill undvika eftersläp

Med Nvidia-kort och HDMI dansar skärmen efter en helt annan pipa. Då fungerar 100 Hz som högsta frekvens och alla bildrutor kommer också med. Inget hackande från frame skipping. Samtidigt ger "Freesync: Normal"-läget lika besvärliga mörka eftersläpsskuggor i detta läge.

Ändrar vi då till "Freesync: Premium" är det istället en obesvärad bild i fråga om eftersläp. AMA-funktionen har nu försvinnande liten effekt på bilden. Observera att vi inte kunde reproducera den här effekten med AMD-kort, utan endast med Nvidia och HDMI.

För att göra situationen än lite mer märklig körde vi även skärmen en sista stund mot en Macbook Pro (mitten av 2014) med Intel Iris Pro. Uppdateringsfrekvensen 120 Hz över Displayport fungerade finemang och med samma resultat i fråga om minimala eftersläp som med Nvidia och HDMI. Inte i närheten av de besvärliga skuggor vi fick via Displayport från Nvidia-kort. AMA-reglaget hade en försvinnande liten effekt.

Benq EX3203R saknar funktioner för att reducera eftersläp, det vill säga ingen form av periodisk nedsläckning, black frame insertion eller liknande möjlighet som ofta återfinns hos Benq:s TN-baserade spelskärmar.