Tack till Emil Skårbratt

Hejsan. Vi har gjort ett försök att överklocka en Celeron 400 Mhz till 600 Mhz.

Testsystem

Låda: ATX Midi-Tower 230W
Moderkort: ABIT ZM6 PPGA
CPU: Intel Celeron 400 Mhz
Grafikkort: 3dfx Voodoo 3 3000 Tv-out
Minne: 128 MB Noname 100 Mhz
Ljudkort: SB AWE 64 Value (Gammalt)
HDD: IBM 22 GB 7200 RPM & SG 4,3 GB
CD/DVD: Pioneer 10x DVD Slot-in, 4/8x CD-r

img1.jpg

Det här är datorn.

Först och främst när du köper en Celeron 400MHz processor ska den helst vara efter vecka 25, annars kan du lika gärna lägga ner verksamheten. Sedan är det viktigt att ha ett bra moderkort och bra ram minnen.

När man överklockar en dator är det viktigt med bra kylning. Ju mer man överklockar desto mer värme genereras. Därför fixade vi fram ett antal 80 och 50 mm fläktar.

img2.jpg

Vi tog 2st metallskydd som sitter för kortplatserna bak på datorn och borrade två hål i varje och skruvade fast en 80 mm fläkt i mellan dem. Se bilden till vänster.

img3.jpg

Sen borrade vi två hål i lådan och monterade upp fläkten som bilden till höger visar så att den blåser in kall luft på CPU:n .
För att den här fläkten ska han någon effekt var vi tvungna att borra massa hål i skalet på sidan av lådan.

img4.jpg

Sen tog vi en annan fläkt och satt längst fram i lådan. Där finns det en ställning i nästan alla datorer. Vi borrade några extra hål i lådan så att luften blåstes ur lättare.
Som vi alla vet så generar även hårddiskarna väldigt mycket värme och det är ju inte bra. Därför tog vi 2st 50 mm fäktar och skruvade faste dem upp vid hårddisken så att dom blåser ut all varm luft.

img6.jpg

Nu får det vara nog snackat om kylningen i lådan. Det absolut viktigaste är ju förstås att kyla CPU:n ordentligt. Standardfläkten som vi fick med på köpet är inte mycket att hänga i julgranen. Så vi surfade in på www.3dfxcool.com och beställde en PPGA-fläkt vid namn "Little MoFoHo". Den kostade 22 dollar. (Rekommenderas)

img7.jpg

Att kyla grafikkortet är också en viktigt del i överklockningen. Därför tog vi en liten 40 mm fläkt och limmade fast den med ett lim som heter "Loctite 460". Torkar på några sekunder.

img8.jpg

Vad har vi nu proppat i datorn?

Jo, 2st 80 mm fläktar, 2st 50 mm fläktar, 1st 40 mm fläkt och en "Little MoFoHo". Resultatet blev en 100% stabil 600 MHz:are. Spinner på som en katt.

Här är Sisoft Sandra Benchmarken på denna processor!!!

img10.jpg
swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida