Sammanfattning

Senaste generationernas grafikkort från Asus Strix-familj är vanligtvis väldigt förutsägbara i spelprestanda och kylförmåga. Korten ser nästintill identiska ut eftersom det ofta bygger på exakt samma eller i alla fall nära på identisk kylare, med viss modifikation beroende på grafikkretsen som ska kylas.

Asus_5700XT_Strix-3.jpg

Dagens testmodell imponerar däremot inte lika mycket som tidigare Asus-kort när det ställs mot konkurrenterna som redan besökt testlabbet. Trots storleken på kylaren har det svårt att utmana konkurrenterna med samma grafikkrets sett till både temperaturer och ljudnivåer.

Med det sagt varierar klockfrekvenserna en hel del mellan korten, där Asus Radeon RX 5700 XT ROG Strix OC sitter med högsta fabriksöverklockningen på 2 035 MHz i Performance-läget och 2 010 MHz för det tysta läget.

För spel innebär den högre klockfrekvensen oftast ett litet hopp upp i bildfrekvens, men det varierar mycket beroende på speltitel där vissa knappt ökar något alls. Större prestandaökning syns när kortet överklockas manuellt, vilket också har effekten att effektförbrukningen skjuter iväg rejält.

Eftermarknadskorten för både gröna och röda laget brukar vanligtvis lägga på ett flertal hundralappar i pris och Asus Radeon RX 5700 XT ROG Strix OC är verkligen inget undantag. Modellen hamnar nästintill 1 000 kronor över det rekommenderade priset från AMD.

Asus_5700XT_Strix-4.jpg

Sammanfattningsvis handlar det om ett på pappret bra grafikkort, som dock inte klarar av att sticka ut ur mängden och dessutom kostar mer än det borde. Kortet hamnar generellt sett lite högre än konkurrerande Radeon RX 5700 XT-modeller i prestanda, men det som stoppar Asus bidrag från ett bättre betyg är just priset.

Asus RX 5700 XT ROG Strix OC ger bra prestanda med en vettig kylarlösning

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • Bra kylare

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fabriksöverklockat

Nackdelar

  • Något dyr

  • Inte det självklara valet på marknaden

Pris vid publicering: 5 799 kronor
Lägsta pris: