Ljudnivå

Att mäta ljudnivå på tre grafikkortskylare där alla har antingen en variabel fläkt eller en valbar sådan är ingen lätt uppgift. Men trots de många valen går det ändå att ganska enkelt bestämma vilka modeller som är allra tystast genom att jämföra mot originalkylaren.

Den medföljande standardkylaren är likadan på nästan alla Geforce 8800 GTX-grafikkort, oavsett tillverkare. Ett kort utlåtande om denna modell är att den faktiskt är hyfsat lågmäld i jämförelse mot hur grafikkortskylare annars brukar låta. I automatiskt läge där drivrutinerna styr fläkthastighet efter temperaturutveckling är originalkylaren mycket tyst under låg belastning. Det går att ana ett visst fläktsurr, men ljudet är inte irriterande och det är mest vindbruset som ger ljud ifrån sig.

När grafikkortet sätts under belastning ökar fläkthastigheten och därmed ljudnivån. Plötsligt blir den annars så lågmälda standardkylaren en mindre tornado som både vibrerar och ger irriterande toner ifrån sig. Allra värst är det högfrekventa mekaniska tjutet som uppstår, vilket är mer eller mindre outhärdligt under några längre perioder. Detta är inget problem för gamers som spelar med hög volym, men för andra användningsområden kan det vara nog så irriterande.

Det är här tredjepartstillverkarna kommer in i bilden. Genom att konstruera effektivare grafikkortskylare går det att transportera bort värme utan att ta sin tillflykt till snabba och högljudda fläktar. Vanligtvis innebär detta ett gäng heatpipes och täta flänsar som ökar värmeavledningsytan.

Inte helt förvånande är det Thermalright med sin bjässe HR03 Plus som har störst potential när man diskuterar prestanda i förhållande till kylförmåga. Genom att erbjuda användaren att själv välja fläkt går det att anpassa ljudnivån helt efter eget behov, inom vissa gränser naturligtvis. Dessutom är det möjligt att montera en 120 mm fläkt med exempelvis buntband eller gummiband, vilket ytterligare lär sänka ljudnivån med bibehållet luftflöde.

[clip src="200710/Zalman001-495x371.flv"][/clip]

Zalman använder samma fläkt på VF1000 som på många av sina andra grafikkortskylare, bland annat VF900. Detta är en mycket tunn 80 mm stor modell som visserligen är tyst vid lägsta fläkthastighet, men som inte förflyttar särskilt mycket luft. När vi ökar fläkthastigheten till max är ljudnivån inte lika tilltalande, vilket vi ser prov på ovan.

[clip src="200710/Zalman002-495x371.flv"][/clip]

Inte heller Zerotherm imponerar när det gäller ljudnivå. Hurricane HC92 är visserligen utrustad med en stor 92 mm-fläkt tillsammans med en steglös fläktkontroller, men den lysande fläkten ger ifrån sig en del mekaniska oljud även på lägsta fläkthastighet. Detta gör den något mer högljudd än Zalmans modell, vilket är en besvikelse på en annars så välkonstruerad kylare. Vid maximal fläkhastighet är ljudnivån outhärdlig, vilket videon ovan bevisar.