Eftersom grafikkortet baseras på 65-nanometersteknik är det mycket intressant att se hur detta påverkar effektförbrukning, värmeutveckling och överklockning.

Vi börjar med överklockningsresultaten:
Gpu: 684 MHz
Shaderfrekvens: 1728 MHz
Minne: 2106 MHz
Det gick lätt att använda högre klockfrekvenser för grafikprocessorn i de allra flesta spel men endast vid 684 MHz fungerade alla helt felfritt. Om man kan använda bättre kylning är det fullt möjligt att det skulle bli märkbart högre resultat. Överlag var det dock godkända resultat.
Fler och fler konsumenter vill veta hur stor elförbrukning produkter har och förutom den ekonomiska sidan, främst elpriser, påverkar detta även hur mycket värme som måste utstrålas från processorn. Även miljöskäl gör att flera är mer intresserade än tidigare av att minska effektförbrukningen.
Värdena för elförbrukningen fick vi fram tack vare en elenergimätare och 3dmark06-siffrorna som anges är det högsta som uppmättes under ett vanligt test med standardinställningarna. Viloläge är med enbart Windows Vista igång.
Eftersom man använder 65-nanometersteknologi är effektförbrukningen likvärdig 8800 GTS trots att 8800 GT i detta fall använder högre frekvenser. Detta är en klar fördel med denna modell och var troligen en av anledningarna att Nvidia valde en mindre kylfläns till detta kort. Nästan alla tillverkare använder samma kylning, vilket är samma som på Nvidias referensdesign.
Här ser vi en stor nackdel med kylanordningen på 8800 GT, temperaturen är väldigt hög även i förhållande till HD 2900 XT. Men ATI-kortet kom upp i liknande temperaturer när vi överklockade den i föregående grafikkortstest. Till skillnad från 2900 XT stannar all värme från grafikkortet i datorlådan, vilket gör att en bra luftgenomströmning är ännu viktigare med Geforce 8800 GT.
Av någon anledning blev temperaturerna lite lägre för HD 2900 XT- och 8800 GTS-korten än i tidigare mätningar. Nu är det lite svårt att ange orsak till detta speciellt då de flesta komponenter inklusive mjukvaran är ändrade.