Prestanda

När det gäller NAS-enheter är prestanda riktigt viktig. Den bestämmer hur snabbt man kan kopiera filer till eller från enheten. Eftersom många konsumentenheter har relativt dålig skriv- och läsprestanda kan skillnaderna vara rätt stora mellan olika enheter. Om man jämför med USB-, Firewire- och eSATA-hårddiskar brukar NAS-servrar generellt ha sämre prestanda. Detta är på grund av att de innehåller mycket mer avancerad elektronik och fungerar som en liten dator. Detta märks på funktionerna som NAS-enheterna erbjuder jämfört med externa hårddiskar som bara erbjuder lagringsmöjigheter.

Vi skall främst använda ett syntetiskt prestandatest som heter Iozone i detta test. Detta testprogram finns till en mängd plattformar och är mycket bra på att testa filsystem både lokalt och över nätverk. I detta test har vi valt att överföra filer om 32, 512 samt 1024 megabyte till NAS-enheten från klienten. Kommandoraden i Iozone såg ut som följande:

iozone -Rab qnap_ts409pro.wks -n 32M -i 0 -i 1 -g 1G -q 64k -y 64k -f z:\test\001.tmp

I sedvanlig ordning gör vi även ett "dra-och-släpp" test där vi överför en ISO-fil på 4,32 gigabyte till N3200 i de olika RAID-nivåerna.

Klienten som testerna utfördes på var följande:

Moderkort: Foxconn P35A (Intel P35)
Processor: Core 2 Duo Q6600 @ 3.2 GHz
Minnen: Corsair TWIN2X PC-8500C5 2x1024 MB
Nätaggregat: [article id="5957"]Gigabyte Odin GT 800W[/article]
Hårddisk: Western Digital Raptor 36 GB
Operativsystem: Windows XP SP2

På klienten användes det integrerade nätverkskortet, ett Realtek 8111B-baserat sådant med de senaste drivrutinerna. Det stödjer hastigheter upp till en gigabit och använder PCIe-bussen. Switchen som användes i testet var en sextonportars gigabitswitch från D-Link (DGS-1216T). Switchen var i originalkonfiguration. Samtliga kablar var av UTP CAT6-typ.

Totalt hade vi fyra NAS-enheter att jämföra med:

  • [article id="6031"]Qnap TS-409 Pro (4 hårddiskar)[/article]

  • [article id="6020"]Buffalo Linkstation Live 500 GB (1 hårddisk)[/article]

  • Lacie Ethernet Disk 2 TB (4 hårddiskar)

  • Iomega Storcenter 400r 1,6 TB (4 hårddiskar)

Det är inte helt rättvist att jämföra N3200 med större NAS-enheter som rymmer fyra hårddiskar av naturliga skäl. Tyvärr finns det relativt få konsumentenheter som har tre hårddiskplatser av någon anledning. Ta med i beräkning att en NAS-enhet med fyra hårddiskar teoretiskt är snabbare än en med tre. Det skall även nämnas att vi testade Qnap TS-409 Pro med tre hårddiskar så resultaten där är helt jämförbara med de vi får från N3200.

Vi testade samtliga RAID-nivåer på N3200 vilka är JBOD, RAID0, RAID1 samt RAID5. På samtliga arrayer var Stripe-storleken 64 kilobyte (som är standard).

Thecus N3200 håller överlag god prestanda när det gäller att läsa små filer, vilket det ofta handlar om i ett kontorsnätverk till exempel. I samtliga RAID-lägen var den snabbare än Lacie Ethernet Disk som har fyra hårddiskar vilket är imponerande. Enheten får helt klart godkänt i detta test.

Prestandan sänks lite när det gäller att läsa en större fil. Generellt är dock N3200 snabbare än Qnap TS-409 Pro som är dyrare, speciellt när RAID används. Den får dock se sig slagen av företagsenheterna.

N3200 imponerar igen. Överlag är prestandan mycket god när det gäller att läsa en fil på 1024 megabyte. Det snabbaste RAID-läget var RAID0 men det mycket säkrare RAID5 halkar inte speciellt mycket efter prestandamässigt.

Vi går över till skrivning som vi anser viktigare om man skall bedömma en produkt prestandamässigt. När det gäller skrivning av en liten fil på 32 megabyte imponerar N3200 igen. Samtliga RAID-lägen och JBOD är snabbare än Qnap TS-409 Pro. RAID5-läget imponerar speciellt vilket skriver en 32-megabytesfil på litet mer än en sekund.

Återigen ser vi ett gott prestandaresultat. Oavsett RAID-läge ligger skrivningen på nästan 20 megabyte per sekund förutom RAID5 som ligger litet under. N3200 slår TS-409 Pro från Qnap igen.

Skillnaderna mellan att skriva en 256-megabytesfil och en 1024-megabytesfil är väldigt små som vi ser som ett bevis på att enheten kan hålla god prestanda även vid skrivning av större filer. RAID5-läget på N3200 på detta test skriver 5 megabyte per sekund snabbare än Qnap TS-409 Pro.

Överföringstestet är ett standardtest där vi helt enkelt överför en ISO-fil på 4,31 gigabyte till enheten. I JBOD-läge är N3200 snabbare än Lacie Ethernet Disk vilket får anses som ett bra betyg. När RAID är aktiverat går det litet slöare men enheten är fortfarande snabbare än TS-409 Pro och de andra NAS-enheterna.

Går vi över till att mäta energiförbrukningen ser vi inga större överraskningar. Trots samma antal hårddiskar har N3200 mindre energiförbrukning jämfört med TS-409 Pro (som hade tre hårddiskar när vi testade den). Hur mycket energi det går åt beror på vilken hårddiskmodell man använder. Äldre hårddiskar har generellt högre energiförbrukning och många nya hårddiskar har fiffiga funktioner för att sänka energianvändningen. Thecus energisparsfunktion som stänger av hårddiskarna efter en stunds inaktivetet kan vara mycket användbar om man vill sänka energikostnaderna.

Vi skall även nämna något om ljudnivån. Då enheten inte har någon form av dämpning i form av gummidetaljer på skenorna exempelvis, letar sig vibrationer gärna ut i chassit och vidare ut på ett skrivbord till exempel. Har man tre stycken hårddiskar som snurrar inuti enheten hörs den helt klart i kontorsmiljö på 1-2 meters avstånd. TS-409 Pro från Qnap lät dock mer vid en jämförelse. Den händige har dock inga problem med att stoppa vibrationerna.