Prestanda

Prestanda på NAS-servrar har varit ett hett ämne sedan de började dyka upp på marknaden. För varje år som har gått har de blivit snabbare, både på konsument- och företagsmarknaden. I och med att de flesta NAS-servrar bygger på så kallade integrerade kretsar är det svårt att designa en dator som drar lite energi och är tyst och samtidigt har god prestanda.

Modellerna som vi har testat idag riktar sig till avancerade hemanvändare samt små och medelstora företag. Således är prestandan mycket viktig ur många aspekter, inte minst att det ska gå snabbt att kopiera eller flytta filer till och från enheten.

Likt tidigare artiklar kommer vi främst att använda oss av det syntetiska prestandatestprogrammet Iozone. Programmet är designat för att mäta filsystem, lokala som över nätverket. Iozone finns till en mängd plattformar och har nästintill oändligt med konfigurationsmöjligheter. Vi skall mäta prestandan på att skriva samt läsa filer på 32, 256 och 512 megabyte och sedan jämföra resultaten. Notera att på alla diagram presenterar vi prestandan i megabyte per sekund, inte megabit.

Kommandoraden som användes i Iozone såg ut på följande sätt:

iozone -Rab nas.wks -n 32M -i 0 -i 1 -g 1G -q 64k -y 64k -f z:\001.tmp

Vi skall även utföra ett "drag-och-släpp"-test där vi helt enkelt kopierar en ISO-fil på 4,32 gigabyte till enheten och sedan mäter tiden.

Datorn som användes i testet hade följande hårdvara:

Moderkort: Foxconn P35A (Intel P35)
Processor: Core 2 Duo Q6600 @ 3,2 GHz
Minnen: Corsair TWIN2X PC-8500C5 2x1024 MB
Nätaggregat: Gigabyte Odin GT 800W
Hårddisk: Western Digital Raptor 36 GB
Operativsystem: Windows XP SP2

Testdatorn använde sitt integrerade nätverkskort, ett Realtek 8111B. Det stödjer gigabithastigheter och sitter direkt på PCIe-bussen. De senaste drivrutinerna användes. Att ha en bra switch är vikigt och vi använde en D-Link DGS-1216T i testet som stödjer layer 2-funktioner som 802.3ad till exempel. Kablarna som användes i testet var av UTP CAT6-typ.

Totalt hade vi sju stycken NAS-enheter att jämföra med:

  • [article id="6067"]Thecus N5200[/article]

  • [article id="6063"]Zyxel NSA-220 (2 hårddiskar)[/article]

  • [article id="6060"]Thecus N3200 (3 hårddiskar)[/article]

  • [article id="6031"]Qnap TS-409 Pro (4 hårddiskar)[/article]

  • [article id="6020"]Buffalo Linkstation Live 500 GB (1 hårddisk)[/article]

  • Lacie Ethernet Disk 2 TB (4 hårddiskar)

  • Iomega Storcenter 400r 1,6 TB (4 hårddiskar)

Det som man bör ta med i beräkningarna när man läser av diagrammen är att alla NAS-servrar inte har lika många hårddiskar och således inte kan jämföras rakt av. De enda NAS-servrarna med fem stycken hårddiskar är Thecus N5200 och Qnap TS-509 Pro till exempel. Qnap TS-409 Pro som vi har [article id="6031"]recenserat[/article] tidigare hade bara tre stycken hårddiskar under testningen vilket potentiellt kan försämra prestandan rejält i vissa situationer.

När det gäller RAID-nivåer har vi tagit med samtliga nivåer som enheterna stödjer. RAID1 är lite speciell på exempelvis Thecus-enheterna då samtliga hårddiskar (fyra i detta fall) användes medan Qnap-enheten bara stödde RAID1 med två hårddiskar. RAID1-prestandan är således inte helt jämförbar mellan Thecus och Qnap.

Qnap TS-509 Pro imponerar genom att springa om Thecus N5200 i prestanda när det gäller att läsa en relativt liten fil på 32 megabyte. Thecus N4100 Pro klarade sig rätt bra jämfört med storebrodern N5200. Netgear ReadyNAS NV+ har en något tveksam prestanda på 28,2 megabyte per sekund i detta test. Som vi sett i tidigare tester spelar RAID-nivå inte speciellt stor roll utan det är andra faktorer som begränsar, exempelvis processorn.

När det gäller läsning av en lite större fil på 256 megabyte tar sig TS-509 Pro ännu mer före alla andra NAS-servrar. RAID5 och RAID6 var de slöaste RAID-nivåerna på enheten i detta test. Thecus N4100 Pro ligger lite efter storebrodern N5200 men prestandan kan fortfarande kallas god för enheten i detta test. Netgear ReadyNAS NV+ har ungefär samma prestanda som Thecus N3200 som har tre stycken hårddiskar i detta test.

Att läsa små filer snabbt är oftast inga problem för de flesta NAS-enheter, men när det gäller större filer, som en gigabyte, blir det oftast lite mer problem. RAID0-läget på TS-509 Pro vann rätt överlägset i detta test men exempelvis RAID6- och JBOD-nivåerna hamnade efter rejält. Thecus N5200 som vi recenserat tidigare är lite stabilare i prestandan när det gäller läsning av stora filer. N4100 Pro ligger inte långt bakom N5200 i detta test. Likt tidigare prestandaresultat låg ReadyNAS NV+ på samma prestandanivå som N3200.

I likhet med när det gäller läsning av stora filer brukar man kunna se mer intressanta resultat när det gäller skrivning. RAID0-läget på TS-509 Pro ligger riktigt bra i detta test men övertaget är inte lika stort som i lästesterna. N4100 Pro ligger rätt långt bakom N5200 och TS-509 Pro i detta test även om prestandabilden är relativt jämn. RAID1-läget med fyra hårddiskar presterade inte så värst bra. Netgear-enheten imponerar inte och ligger på 20 megabyte per sekund.

Vi ser ungefär samma prestandabild i detta test som föregående. TS-509 Pro och N5200 ligger rätt nära varandra prestandamässigt om man bortser från att RAID0-läget på TS-509 Pro ligger rätt mycket före övriga enheter. Thecus N4100 Pro presterar rätt dåligt i detta test, då speciellt RAID5 och RAID6. ReadyNAS NV+ hade samma prestanda som Buffalo Linkstation som endast har en hårddisk i detta test vilket får anses som mycket dåligt.

RAID0 med TS-509 Pro är som i tidigare tester väldigt snabbt i detta krävande test. Enheten är litet snabbare generellt än N5200 i detta test som vi sett i tidigare tester. N4100 Pro låg på cirka 20 megabyte per sekund vilket ändå får anses som godkänt. ReadyNAS NV+ från Netgear fick underkänt i detta test med ynka 11,3 megabyte per sekund när den skrev en fil på 1 gigabyte.

TS-509 Pro från Qnap imponerar stort i överföringstestet. Drar man och släpper en ISO-fil på 4.32 gigabyte på enheten så tar det cirka 1.5 minuter innan kopieringen är klar vilket måste anses som väldigt snabbt! Thecus N4100 Pro låg ungefär vad man kunde förvänta sig i detta test även om vi kanske hade hoppas på högre resultat än den visade. ReadyNAS NV+ lyckades överföra filen på 6 minuter och 21 sekunder vilket var lika bra som RAID5-läget på den mindre NAS-servern N3200 som har tre hårddiskar och vi vart besvikna över prestandan på ReadyNAS NV+ i detta test.

Den blåa stapeln på respektive enhet är under ingen belastning och den röda är under full belastning. Thecus har definitivt jobbat på att får N4100 Pro strömsnål. Den förbrukar bara lite mer energi än N3200 som har en hårddisk mindre att ge ström till. Qnap TS-509 Pro är också relativt strömsnål jämfört med N5200 även om 93 watt under full belastning är rätt mycket och kan således påverka elräkningen rätt mycket.

Som tur är har alla enheter vi har testat idag smart teknik för att sänka energikostnaden och stänga av enheten när den inte behövs.

Ljudnivå

Endast våra subjektiva åsikter kring ljudnivån kommer att presenteras. Samtliga tre NAS-servrar har en relativt hög ljudnivå. Speciellt Thecus N4100 Pro har vibrationer som trots gummifötter lätt letar sig vidare i möblemang. Under belastning låter ReadyNAS NV+ rätt högt med sin 92-millimetersfläkt. Qnap TS-509 Pro har rätt bra fötter men har istället på grund av antalet hårddiskar ett susande som läcker ut. Samtliga enheter skulle behöva bättre vaggor med någon sorts upphängning eller gummidistanser som tar bort vibrationer.