Thecus N4100 Pro – specifikation och installation

Namn

Thecus N4100 Pro

Antalet hårddiskar

4 st. SATA-300

Processor

AMD Geode LX800 @ 500 MHz

Minne

256 MB DDR400

Flashminne

128 MB (44 pinnars IDE)

Nätverk

2 st. Gigabit-portar (Intel 82541)

USB-portar

3 Typ A

eSATA-portar

0

IR-mottagare

Nej

Fläktar

1 st. 92 mm

Storlek djup

23,5 cm

Storlek höjd

19,6 cm

Storlek bredd

16,6 cm

Vikt

Ingen uppgift

Nätaggregat

Ingen uppgift

RAID-lägen

0,1,5,6,10 och JBOD

Hotspare

Ja

Nätverksprotokoll

CIFS/SMB, AFP 3, NFS 3, FTP, HTTP, HTTPs

Processorn som Thecus valt till denna enhet är rätt intressant. Geode-familjen processorer är främst tänkt för den integrerade marknaden (inbäddade system) och utmärker sig med en mycket låg strömförbrukning. Geode LX800 som används i N4100 Pro har en strömförbrukning på cirka 1,8 watt under full belastning. Den stödjer en mängd strömsparfunktioner och är fullt x86-kompatibel. Hur den presterar i NAS-sammanhang skall vi kika på senare i artikeln.

Förpackningen innehåller följande:

  • 1 st. Thecus N4100 Pro

  • 1 st. CD-skiva med verktyg och manual

  • 1 st. snabbstartsmanual

  • 1 st. garantikort

  • 1 st. strömkabel

  • 1 st. nätverkskabel 3 meter

Thecus N4100 Pro är rätt lik den något större enheten [article id="6067"]N5200BR Pro[/article] som vi har recenserat tidigare. På denna enhet är hårddiskvaggorna gömda bakom en lucka. Framsidan innehåller förutom luckan även lysdioder som lyser när enheten har nätverkskontakt eller när den jobbar. Det finns även en liten LCD-display och ett par enklare navigationsknappar.

Sidorna består av tunn borstad aluminium i svart.

Den bakre sidan på N4100 Pro innehåller det man förväntar sig: nätverksuttag, USB-ingångar och baksidan på nätaggregatet. Utblås för 92-millimetersfläkten finns också. Thecus har som på tidigare enheter valt att ha två stycken nätverksuttag vilket ger lite fler möjligheter i exempelvis ett kontorsnätverk. Vill man ta bort sidorna och taket, kan man göra det med tre stycken tumskruvar.

Vad vi kanske saknar som storebrodern N5200BR Pro har är eSATA vilket fortfarande är en relativt liten standard men en mycket bra ersättare till USB eller Firewire, eftersom den framför allt är mycket snabbare.

Vänstersidan på enheten. Den svarta borstade aluminiummaterialet får rätt lätt fettfläckar som kan ses på denna bild.

Installation

Installationen av Thecus N4100 Pro är rätt enkel. Vi börjar med att öppna upp enheten och ta ut de fyra hårddiskdockorna för att installera hårddiskar.

Dockorna har ett snäppfäste som gör att det går att byta ut hårddiskar under drift utan några större problem. Varje docka har även ett lås så att man kan låsa fast dem i enheten. Detta kan vara smidigt på ett företag till exempel.

Hårddiskarna sätts fast i dockorna med fyra skruvar på undersidan. Själva monteringen tar en minut eller så.

Tre stycken dockor med hårddiskar i. I denna recension valde vi att använda fyra stycken 500-gigabyteshårddiskar från Samsung. Modellnumret är HD501LJ. De har en rotationshastighet om 7200 varv per minut och har en buffer om 16 megabyte.

Efter att monteringen är klar ansluter vi enheten till nätverket. Enligt snabbstartsmanualen skall man köra den medföljande skivan vilket vi gör. En meny dyker upp på skärmen direkt där vi väljer vilken NAS-modell vi har.

Väl i denna meny väljer vi Setup Wizard som är ett verktyg som skall göra det enklare att installera enheten. Detta installerar ett verktyg på datorn.

Verktyget känner igen vår enhet trots att den ligger på ett annat IP-subnät än vad testmaskinen kördes på. Dubbelklickar vi på namnet får vi skriva in användarnamn och lösenord för att komma vidare i installationen.

I denna meny kan vi ställa in IP-adress, nätmask och lite andra grundläggande IP-inställningar. Vidare får vi även ändra lösenord till NAS-enheten. Efter denna korta men viktiga process kan vi starta vår webbläsare och skriva in IP-adressen till enheten och på så sätt komma till kontrollpanelen. Installationen är generellt väldigt enkel och det är svårt att misslyckas. Att Thecus ser till att slöa administratörer på företag byter standardlösenordet är också mycket bra.

Vi går vidare och tittar på konfigurationsmöjligheterna för enheten.