Idag anlände rapporten Streamingbarometern 2023, en undersökning ledd av Schibsted-ägda TV-guiden och webbsidan "TV.nu". Årets undersökning kartlägger svenskarnas streamingvanor och genomfördes i september, med 4 000 deltagare totalt. Det inkluderar bland annat så kallad lösenordsdelning, där flera personer delar på ett konto med samma inloggningsuppgifter.

lösenordsdelning.jpg

Statistik över lösenordsdelning.

Att jättar som Netflix nu tar krafttag mot kontodelning ser hittills inte ut att avskräcka svenskar från att dela tjänster med varandra. Från undersökningen framgår att 26 procent av panelen minst en tjänst med andra personer utanför hushållet. Lösenordsdelning är i särklass vanligast bland unga personer och förekommer bland hela 40 procent av deltagare under 45 år.

SVT Play i topp

Från undersökningen framgår att hela 74 procent streamar minst en gång i veckan, medan 37 procent streamar varje dag. I snitt streamar svenskar 90 minuter per dag, en ökning om 7 minuter ställt mot föregående års rapport. Mest populärt är SVT Play, följt av TV4 Play. Den första renodlade betaltjänsten i listan blir Netflix på tredje plats, vilket sedan följs av Viaplay och HBO Max.

streaming1.jpg

Mest populära streamingtjänsterna i Sverige.

Att just SVT Play ligger i täten tillskrivs kostnaden – med ett svårare ekonomiskt läge får gratistjänsterna vind i seglen. Vid val av streamingtjänst anser 42 procent av panelen att huruvida tjänsten är gratis eller inte är den viktigaste aspekten, en siffra som stiger till 46 procent bland personer under 45 år.

Delar du dina streamingtjänster med familj eller vänner utanför hushållet?