Playstation meddelar att företagets senaste spelkonsol Playstation 5 nu sålts i 50 miljoner exemplar, vilket sätter konsolen i linje med säljtempot Playstation 4 hade. Föregångaren nådde 50 miljoner sålda exemplar efter 160 veckor, medan det tagit 161 veckor för PS5 att nå samma nivå.

Trots att tempot varit snarlikt, skiljer sig det en hel del när det kommer till prissättning mellan konsolgenerationerna. Efter två år hade Playstation 4 sjunkit i pris, men Playstation 5 har legat stadigt på samma nivå och har på vissa marknader höjts. Inklusive här i Sverige.

I pressmeddelandet om milstolpen säger Playstation-chefen Jim Ryan att han är tacksam för alla som hakat på Playstation-resan hittills och att han ser fram emot kommande julhandeln, vilket blir första året Playstation 5 kommer finnas i butiker i full kapacitet.

Alla som vill ha en kommer kunna få en – Jim Ryan

I och med milstolpen har Playstation 5 gått om Super Nintendo i topplistan över bäst säljande spelkonsoler och har numera plats 15, strax efter Xbox One. Om säljtakten fortsätter hålla sig på samma nivå lär konsolen klättra sig upp till Playstation 4-nivå, som för tillfället ligger på femte plats med 117,2 miljoner sålda enheter.

På andra sidan konsolstriden är siffrorna fortfarande otydliga. Microsoft har sedan en tid tillbaka slutat förse officiella säljsiffror för Xbox-konsolen, men enligt analysbyråer är försäljningen av Playstation 5 tre gånger högre än Xbox Series X/S-försäljningen på flera marknader.