Samsung är en av marknadens absoluta giganter när det gäller tillverkning av komponenter till mobila enheter, vilket även inkluderar de integrerade kretsuppsättningarna (SoC:s) som utgör hjärtat i de mobila enheterna.

Till skillnad från konkurrenter som Apple och Qualcomm har Samsung länge licensierat teknik för både processor och grafikdel från ARM Holdings. Det första steget mot att bli mer oberoende var när företaget utvecklade egna ARM-baserade processorkärnor till kretsuppsättningen Exynos 8 Octa 8890, och nu sägs företaget kommit lång i utvecklingen av en egen grafikarkitektur.

Chien-Ping-Lu-samsung-gpu-nvidia.jpg

Dr. Chien-Ping Lu.

Arbetet med den nya arkitekturen leds av Dr. Chien-Ping Lu, en industriveteran som ledde utvecklingen av den integrerade grafiktekniken i Nvidias Nforce-moderkort som användes tillsammans med processorer från Intel och AMD. Efter Nvidia flyttade han vidare till att leda utvecklingen av mobila grafikkretsar hos Mediatek som aldrig nådde marknaden.

I fjol rekryterades han av Samsung för att jobba på en egenutvecklad grafikkrets. Enligt analytikern Jon Peddie ska den egenutvecklade designen vara så bra att den inte bara kan konkurrera på nivå med vad Apple gjort i de senaste systemkretsarna utan även vara så pass skalbar att den kan användas i superdatorer och andra krävande tillämpningar.

Projektnamnet för den nya kretsen ska vara SGPU, logiskt nog en förkortning av Samsung GPU, och under testfasen uppges den nya designen prestera bättre än de ursprungliga förväntningarna. Specifikt ska kretsens förmåga att utföra instruktioner i grupper (eng. batch processing) leda till rejält minskad latens, och därmed signifikanta framsteg för VR-upplevelser.

Analytikern spekulerar i att arkitekturen har potentialen att nå framgångar i allt från telefoner till spelkonsoler, TV-apparater och datorer om Samsung förvaltar potentialen väl. Spekulationen anger också att de första kommersiella produkterna med den nya grafikarkitekturen når marknaden vid denna tid nästa år.