Huawei presenterar likt flera konkurrenter flaggskeppstelefoner två gånger per år, med P-serien på våren och Mate-serien till höstan. Mate-serien är företagets mer avancerade familj som bestyckas med det senaste i teknikväg. Med höstens Mate 30-familj borde alltså fokus ligga på tekniska nyheter, men i år hamnar rampljuset istället på Huaweis handelsbekymmer med den amerikanska staten.

Mate30Pro2.jpg
Mate30Pro6.jpg

Produktserien består av Huawei Mate 30 och Mate 30 Pro. Pro-modellen är bestyckad med en 6,53 tum stor OLED-panel med upplösningen 2 400 × 1 176 pixlar. Skärmens kanter är rundade med 88 graders välvning över sidorna. Standardmodellen Mate 30 får istället en skärm på 6,62 tum med upplösningen 2 340 × 1 080 pixlar.

Mate30Pro7.jpg

I skärmens övre del finns en sensoryta som hyser en främre selfie-kamera och en infraröd sensor som tillsammans ger 3D-ansiktsavläsning i stil med Apples Face ID-teknik. Det finns även en tredje sensor som läser av användarens rörelser. Denna ska kunna användas till att interagera med telefonen via rörelser, i samma stil som Googles kommande Pixel 4-telefon.

Dedikerad videokamera i Mate 30 Pro

På kamerafronten har Pro-modellens baksida bestyckats med fyra kameror. Två av dessa har upplösningen 40 megapixel, där en är helt tillägnad video och den andra agerar normalkamera. Dessa kompletteras sedan av en telefotokamera med åtta gångers zoom-kapacitet och en 3D-läsande kamerasensor för djupdata.

Mate30Pro3.jpg
Mate30Pro4.jpg
Mate30Pro5.jpg

För den vanliga Mate 30-modellen skalas detta ned till tre kameror, där en 40 megapixels huvudkamera slår följe med en vidvinkelkamera på 16 megapixel och en 8 megapixels telefotokamera med samma åtta gångers zoom-kapacitet.

Kamerasensorerna huserar i en cirkel i mitten av telefonens övre baksida. Videokameran kan fånga slow motion-video i rejäla 7 680 FPS i 720p, ett ordentligt steg upp från de 980 FPS som konkurrenterna skryter med vid samma upplösning.

Modern på insidan

Sett till telefonens innanmäte används Huaweis nyligen avtäckta systemkrets Kirin 990. Här kombineras ARM Cortex-A76-kärnor med integrerat 4G- eller 5G-modem på en krets som tillverkas på TSMC:s senaste nod 7nm+ med EUV-litografi. Detta backas av 8 GB primärminne och 128 eller 256 GB internt lagringsutrymme. Detta kan expanderas via stöd för minneskort.

Mate30Pro1.jpg
Kirin990.jpg

Huawei Mate 30 Pro är också vatten- och dammtålig enligt IP68-standarden. Batteriet får rymlig kapacitet på 4 500 milliamperetimmar, vilket med Mate 30 krymper till 4 200 milliamperetimmar. Batterierna kan snabbladdas via en inkluderad laddare med 40 W kapacitet. Trådlös snabbladdning stöds också med 27 W kapacitet.

Google och Android – elefanten i rummet

Ända sedan handelskonflikten mellan den amerikanska staten och Huawei drogs igång tidigare i vår har Huaweis strategi för mjukvara varit osäker. Handelskonflikten innebär att Huawei inte får licensiera Googles mjukvara eller tjänster, och det var därför osäkert om Huawei skulle satsa på ett eget operativsystem istället för Android.

Så blev inte fallet och Huawei Mate 30-telefonerna kommer med Android 9 "Pie" och företagets egna användarmiljö EMUI 10. Denna installation saknar dock alla Googles applikationer och tjänster, och Huawei får faktiskt inte ens använda namnet Android i marknadsföringen av telefonerna.

En av tjänsterna Huawei inte kan använda är exempelvis Platstjänster, vilken ansvarar för att låta applikationer använda GPS-positionering. Här finns inte heller Google Maps, Youtube eller framför allt mjukvarubutiken Play Store. Alla dessa tjänster och applikationer får Huawei ersätta med egna lösningar i vad företaget kallar Huawei Mobile Services.

För svenska konsumenter innebär det rent krasst att populära tjänster som BankID eller Swish inte fungerar. Huaweis egen appbutik innehåller över 45 000 applikationer, vilket kan jämföras mot runt tre miljoner i Play Store. Företaget tillsätter dock en miljard USD för att locka utvecklare att porta sina applikationer.

Oklar svensk lansering

Huawei Mate 30 Pro släpps i de fyra färgerna silver, lila, grön och svart. Det finns även varianter med grön eller orange fuskläder. De internationella priserna hamnar på 1 099 Euro för Mate 30 Pro i 4G-utförande, och 5G-versionen kostar 1 199 Euro. Mate 30 kostar från 799 Euro.

Svenska Huawei har inte uttalat sig om lansering på svenska marknaden, men företaget lovar att telefonerna ska lanseras i Europa.

Läs mer om Huaweis och USA:s handelskonflikt: