Blott dagar efter att Post- och telestyrelsen (PTS) meddelat att ett datum spikats för 5G-auktionen meddelar operatören Telenor att bolaget tecknat avtal med Ericsson om 5G-teknik. Samarbetet avser i initialt trådlösa nätverk för tillverkningsindustrin, då Telenor nu ingår i Ericssons partnerprogram Industry Connect.

Avtalet gör att Telenor kan erbjuda kunder möjligheten att flytta fabriker och relaterad utrustning från dagens huvudsakligen trådbundna kommunikation till trådlös sådan. Avtalet inkluderar dels nuvarande 4G/LTE-teknik av senaste snitt från Ericsson, men även förkonfigurerade lösningar som gör fabrikerna redo för de kommande 5G-näten.

Den fjärde industriella revolutionen är igång och tillverkningsindustrin kommer att vara bland de första att dra nytta av 5G på allvar. Därför är det viktigt att vi är ute tidigt och utforskar möjligheterna tillsammans med våra kunder och partners. Det nya samarbetet med Ericsson är strategiskt viktigt för oss, och under året kommer vi att köra igång med kundpiloter, installationer och inleda fler spännande partnerskap inom området

Pressmeddelandet konstaterar att den höga kapaciteten och låga latenserna hos 5G-tekniken möjliggör nya former av sammanlänkade nätverk av sensorer, robotar, självgående fordon och andra kommunikationstunga tillämpningar. Enligt Andreas Kristensson, affärsutvecklingschef på Telenor Sverige, är tillverkningsindustrin den första som kommer dra nytta av 5G-tekniken och att avtalet med Ericsson är strategiskt viktigt för att snabbt komma igång med testpiloter för 5G.

I detaljerna nämns även att Telenor Sverige ämnar bygga ett rikstäckande 5G-nät som täcker in 99,9 procent av befolkningen, och att utrullningen av nätverket påbörjas under år 2020.

Läs mer om 5G-utrullningen i Sverige: