Fraunhofer IIS offentliggjorde för inte länge sedan videoformatet VVC, eller H.266, där en femtioprocentig ökning i komprimering utlovades över föregångaren HEVC eller H.265. Nu är institutet återigen i farten och denna gång på ljudsidan, där del tre av den nya ljudstandarden MPEG-H rörande 3D-ljud sjösätts och öppnas upp för licensiering.

Marknaden för 3D-ljud, eller ambisoniskt ljud, kan sedan tidigare liknas vid vilda västern, där de största användningsområdena är spel och film inom VR. Plattformar såsom Youtube och Facebook stödjer ljud i varierande kapacitet, där den förstnämnda erbjuder 4-kanaligt sådant utan höjddata, medan den senare med bland annat sin Oculus-satsning i bagaget gått hårdare ut med stöd för 9-kanaligt ljud med inbakad höjddata, eller andra ordningens ambisoniskt ljud.

Bit rates in kbit/s for

Good

Recommended

Transparent

22.2 Channels

384

512

1200

7.1 + 4 Height Channels + 4 objects

200

384

800

5.1 Channels

96

160

256

2.0 Channels

48

56

160

Mot denna bakgrund lanseras nu 3D-ljuddelen av MPEG-H, som är tänkt att vara ett skalbart alternativ för alla typer av strömmande omslutande ljudupplevelser. Paradnumret är en ny komprimeringsteknik som utlovar 24-kanalsljud till samma bandbreddskrav som dagens 5.1-ljudspår med en rekommenderad bitrate om endast 512 kbps. En av MPEG-H:s första licenstagare är Sony och dess 360 Reality Audio-satsning, där bland annat maximal musikinlevelse utlovas.

Fraunhofer talar på sin produktsida även om strömmad musik med 360-ljud drivet av MPEG-H på plattformar såsom Amazon Music, Deezer och Tidal, där ett bibliotek av över 2 000 låtar redan ska finnas inspelade i det ambisoniska formatet. MPEG-H är också tänkt att förhöja upplevelser i vardagsrummen med stöd för 3D-soundbarmodeller.

Huruvida MPEG-H lyckas förena 3D-ljudlandskapet återstår att se, men med kunder såsom Sony redan vid lansering är bollen åtminstone i rullning.