AMD:s namngivning av produktserier är i modern tid inte omedelbart uppenbar för den som inte håller sig ständigt uppdaterad i teknikväg. Med första generationens Zen-kärna lanserade bolaget de två generationerna Ryzen-processorer i form av serierna Ryzen 1000 och Ryzen 2000, där den senare använde en uppgraderad form kallad Zen+.

Uppföljande arkitekturen Zen 2 låg initialt till grund för stationära processorserien Ryzen 3000, men användes senare som grundplåt för Ryzen 4000 "Renoir" för bärbara datorer. Namngivningen kan vara förvirrande för den oinvigde, men enligt ett Twitter-inlägg från teknikprofilen Patrick Schur satsar AMD på att råda bot på otydligheten genom att använda produktserienamnet Ryzen 5000 för höstens Zen 3-baserade processorer med kodnamn "Vermeer".

Utöver att konstatera namngivningen anger inlägget också att produktserien inledningsvis bjuder på två modeller, som når maximalt 12 kärnor med modellen Ryzen 9 5900X och går ned till 8 kärnor med Ryzen 7 5800X. Om AMD:s tidigare lanseringsmodell fortsatt är gällande kan en Ryzen 9 5950X med ett högre antal kärnor tillkomma i framtiden.

Enligt tidigare rapporter introducerar Zen 3-arkitekturen dels väntade framsteg i prestanda per klockcykel (IPC), men också en förändring i hur processorernas kärnor delas in i kluster. Med Zen 3 uppges AMD klumpa samman fler kärnor i ett kluster (CCX), vilket ger dessa kärnor tillgång till samma L3-cacheminne. Detta tilltag bör ge märkbara förbättringar sett till sänkt latens.

AMD avtäcker Zen 3 och Ryzen "Vermeer"-processorerna den 8 oktober år 2020, och det återstår att se om de då avtäcks som Ryzen 5000-serien.

Läs mer om AMD och Zen 3: