De senaste åren har spekulanter på AMD:s och Nvidias nya grafikkort under perioder inte kunnat få tag på produkter, vilket delvis tillskrivits att stora kvantiteter köpts upp för beräkning av kryptovalutor. De grafikkort som köpts för detta ändamål har fått smeknamnet "mining-kort", och har under perioder varit ett problem för den som vill köpa på sig ett nytt grafikkort.

Det ser ut som att AMD:s svar på denna problematik kan vara att lansera grafikkort specifikt utformade för att användas med krypto-"mining". Enligt en rapport från Phoronix, som håller vaksamma ögon på Linux-kärnan, innehåller nya kodtillägg referenser till just detta. I källkoden hittas en beskrivning av grafikkort med namnet "navi10 blockchain SKU". Navi 10 antyder att grafikkretsen bygger på den RDNA 1.0-arkitektur som används i Radeon RX 5700-korten.

Ordet "blockchain" avslöjar att grafikkorten ska hantera de blockkedjor som används för att decentralisera och spåra transaktioner med kryptovalutor. Produkten har enhets-ID:t 0x731E och enligt Phoronix är den stora skillnaden mellan Navi 10 för konsumentgrafikkort och kryptovalutor att den sistnämnda saknar funktioner för media och bildutgångar.

Exempel på konsumentfokuserade funktioner som inte är aktiva med 0x731E är bland annat mediaenheter för video, Display Core Next (DCN) och Video Core Next (VCN). Det framkommer inte om dessa funktioner endast är avstängda eller om de fysiskt inte finns på plats på grafikkretsen. Att dessa funktioner saknas är fullt logiskt i krypto-fokuserade beräkningsenheter, då deras enda uppgift är att bearbeta algoritmer utan behov av bildutgångar och mediahantering.

Kryptoberäkningar är inte en lika stor marknad som det varit under tidigare år, då den till stor del växlat över till att tillämpa specialiserade ASIC-kretsar för ändamålet. Om referenserna i Linux-koden stämmer lanseras AMD:s Navi 10-kryptokort tidigast i början av år 2021, och skulle i så fall kunna se till att färre Radeon RX 6000-kort går till kryptogrävare och fler till spelsugna konsumenter.

Har du dedikerad hårdvara för kryptoberäkningar, eller är det en syssla du övergivit? Eller har du rentav aldrig sysslat med det? Dela med dig i kommentarerna!