När Samsung introducerade telefonen Galaxy Note år 2011 blev det starten på en produktkategori som under de inledande åren kallades "phablet", en sammanslagning av orden "phone" och "tablet". Galaxy Note var stor jämfört med konventionella telefoner och att den sällskapades av stöd för en pekpenna med tillhörande funktioner gjorde telefonfamiljen populär hos en lojal skara användare.

GalaxyNote_2011.jpg

Den ursprungliga Galaxy Note-modellen från år 2011.

Med tiden har skärmstorleken för Android-telefoner vuxit, så även hos syskonmodellerna i Galaxy S-familjen, vilket inneburit att pennan numera är ensam särskiljande egenskap hos Galaxy Note. Enligt en rapport från koreanska tekniksajten Ajunews planerar Samsung att introducera nästa vikbara telefon Galaxy Z Fold 3 i juni år 2021. En av de stora nyheterna uppges vara att Galaxy Z Fold 3 bestyckas med en digitizer-panel under skärmen som ger stöd för pekpennan S Pen, som idag används med Samsungs Galaxy Note-telefoner, surfplattor och bärbara datorer.

Utöver detta uppges Galaxy Z Fold 3 även introducera en främre selfiekamera monterad under skärmen. Rapporten pekar på att Galaxy Z Fold 3 byter från det plastbaserade skyddslagret hos Z Fold 2 till en tunn form av härdat glas. Uppgifterna gör även gällande att skärmen ska tåla ett motsvarande antal vikningar som dess plastbaserade föregångare trots bytet till glas. Ajunews drar därför slutsatsen att Samsung väljer att avsluta Note-serien under år 2021.

Anledningarna är dels att flaggskeppet Galaxy S21 Ultra väntas hamna för nära sett till storlek och funktionsutbud, och dels att Galaxy Z Fold 3 tar över stödet för pekpennan. Dessa två förändringar innebär att Galaxy Note-serien inte har den naturliga plats i produktutbudet den en gång haft, och vikande försäljning för senaste tillskotten i Galaxy Note 20-serien ska också bidra till att den kapas ur sortimentet.

Samsungs lanseringsschema innehåller typiskt tillskott i Galaxy S-familjen i början av året, följt av Galaxy Note under hösten. Om Samsung håller sig till sitt årliga schema lanseras Galaxy S21 i början av år 2021 och Galazy Z Fold 3 ska följa i juni månad. Galaxy Note-fantaster får invänta hösten för att se om produktfamiljen når vägs ände.

Läs mer om Samsung Galaxy-telefoner: