Ryktena kring det kommande grafikkortet Geforce RTX 3080 Ti har varit såväl vältaliga som motstridiga. Viss skepsis har infunnit sig gällande behovet av en modell som bryggar gapet mellan RTX 3080 och 3090, där prestandaskillnaden är långt ifrån milsvid. Prestandagapet åsido har röster höjts för en grafikortsmodell baserad på "Ampere" med mer GDDR6X-minne än 10 GB utan att ta till RTX 3090-priser.

Nu bekräftar ingen mindre än den taiwanesiska komponenttillverkaren Asus att Geforce RTX 3080 Ti är på gång, och att modellen utrustas med 20 GB minne. Videocardz har nämligen snappat upp att bolaget listat två ROG Strix-modeller byggda kring kretsen på dess supportportal, där det enda som skiljer korten åt är fabriksöverklockning.

ASUS-ROG-STRIX-3080-TI-1.png

Bildkälla: Asus, via Videocardz

Grafikkretsens exakta specifikation är tills vidare okänd. Videocardz förväntar sig en fullfjädrad RTX 3090-krets parad med 4 GB mindre GDDR6X-minne, medan tidiga rykten skvallrade om en specifikation som placerar kretsen mellan just RTX 3090 och lillebror 3080. Det senaste budet på lanseringsfronten gör även gällande att kortet lanseras i samband med det kinesiska nyåret 2021, i mitten av februari månad.

Visar sig specifikationerna stämma lär Geforce RTX 3080 Ti inte bli en billig historia – sannolikt närmare RTX 3090 än 3080 i pris. Även tillverkaren av kretsen står skriven i stjärnorna, då Nvidia har ryktats förlägga en del av "Ampere"-tillverkningen hos TSMC efter årsskiftet.

Läs mer om grafikkort: