Nästa veckas CES-mässa väntas föra med sig en lång rad produktnyheter, där kanske AMD:s viktigaste nyhet väntas bli lanseringen av processorer för bärbart bruk i Ryzen 5000-serien. Preliminära läckor har redan visat på extremt lovande prestanda, men som med så mycket annat ser tillgången ut att bli extremt skral, åtminstone till en början.

Där vi tidigare rappoterat om att bolag som Acer flaggat för global PC-brist som inte kommer lätta förrän tidigast år 2022, menar nu Digitimes (betalvägg) att kommande Ryzen 5000-serien "Cezanne" kommer vara symptomatisk för datorbranschen under innestående år. Taiwanesiska datortillverkare väntar sig nämligen att det blir mycket tunnsått med processorer i den nya serien.

Lanseringen av "Cezanne" förlitar sig på tillverkning om 7 nanometer hos kontraktstillverkaren TSMC, som av allt att döma är fullbokade för året. Tillverkningsproblemen är dock inte nödvändigtvis en direkt följd av TSMC:s kapacitet, då Taipei Times mot slutet av år 2020 rapporterade om att tillgången på kiselplattor från TSMC-leverantören Globalwafers stramats åt och att priserna därför höjts.

Någon större brist på antalet datormodeller utrustade med processorer ur AMD Ryzen 5000-serien räknas dock inte med under CES, då AMD väntas vilja stoltsera med prestandadominans i samtliga produktsegment. Därtill har produktionsfärdiga speldatorer kompletta med artikelnummer har redan av misstag tillfälligt listats till försäljning i Tyskland.

Sett till antal enheter i handeln efter lansering lär situationen däremot se annorlunda ut. Med största sannolikhet kommer tillgången vara lik den av stationära Ryzen 5000-serien "Vermeer" – som trots lansering under oktober 2020 ännu inte blivit ett stadigvarande inslag på butikshyllorna.

Läs mer om tillgångsbrist: