Den 12 april har amerikanska presidenten Joe Biden med sina högsta rådgivare inom nationell säkerhet och ekonomi bjudit in till ett virtuellt möte angående den globala kretsbristen. På gästlistan står ett flertal fordonstillverkare och kretstillverkare, och nu senast Intels VD Pat Gelsinger.

Att Gelsinger bjuds in är inte chockerande, Intel meddelade nyligen en satsning om 20 miljarder USD på kontraktstillverkning av kretsar. USA har likt EU börjat planera för nya steg mot inhemsk produktion. Planen är delvis till för att säkra tillgången av komponenter, men även för att minska beroendet av de två största tillverkarna – taiwanesiska TSMC och sydkoreanska Samsung.

I februari tillsattes en utredning kring brister i USA:s försörjningskedja och tillverkningskapacitet. Bidens administration vill dessutom satsa 50 miljarder USD på att stödja amerikansk kretstillverkning, som en del av en satsning på landets infrastruktur. Intels plan omfattar inhemsk tillverkning med två fabriker i delstaten Arizona, vilket sannolikt tilltalar USA:s regering.

Enligt Reuters är huvudämnet för mötet kretsbristens påverkan på amerikanska fordonsindustrin. Flera tillverkningsstopp till följd av bristerna har varit ekonomiskt kostsamt och väckt frågan i högsta grad. Mötet är i nuläget endast en första diskussion och inte ett beslutstagande möte, men flera stora representanter har bjudits in. Utöver Intel ska även talespersoner från Samsung, General Motors och Globalfoundries delta i diskussionen.

Mer om kretstillverkning: