Den som det senaste året försökt köpa ett nytt grafikkort kan vittna om skriande brist, där många som hängde på låset vid lanseringen av Geforce RTX 3080 i september 2020 ännu inte lyckats knipa ett exemplar. Nu börjar dock tecken skönjas om en lättnad, men att bristen helt och fullt ska bli löst är för mycket att hoppas på.

Meanwhile, we have and are securing pretty significant long-term supply commitments as we expand into all these different markets initiatives that we’ve set ourselves up for. And I so I think — I would expect that we will see a supply contained environment for the vast majority of next year is my guess at the moment. – Jen-Hsun Huang, VD Nvidia

I samband med Nvidias senaste kvartalsrapport berättar bolagets VD och grundare, Jen-Hsun Huang, att han räknar med att en brist på kretsar under stora delar av år 2022. För att möta detta arbetar Nvidia på att säkra nya långtidskontrakt för att i bästa möjliga mån förse bolagets behov under den ihållande kretsbristen.

Även för stora företag som Nvidia är det svårt att sia om framtiden, men det är anmärkningsvärt att uttalandet är långt mer positivt än resten av industrin som allra tidigast tror på en lättnad år 2024. Här är det dock möjligt att Nvidia talar om den egna situationen och att bolaget lyckats säkra tillgången till år 2023.

Att industrin i helhet tror på en lättnad först 2024 eller senare kan till stor del tillskrivas att investeringar som görs i år bär frukt först då. Jättarna Intel, Samsung och TSMC har alla satt spaden i marken för nya fabriker som ska stå färdiga år 2024 och det är bara början. Industrin i helhet spenderar mer pengar än någonsin och kommer inom de närmsta åren ha lagt tusentals miljarder kronor enbart för att utöka produktionskapaciteten.

Läs mer om kretsbristen: