Efter nederlag på mobilsidan gjorde Microsoft återinträde med telefoner i den vikbara kategorin. Microsofts första försök blev ett tillskott i Surface-familjen vid namn Surface Duo. Telefonen fick ett relativt gott mottagande och hårdvaran möttes med positiva ord. Den Android-baserade mjukvaran blev däremot inte lika lyckad och beskrevs som både opolerad och problemfylld.

Nu gör Microsoft ett nytt försök och under årets Surface-evenemang introduceras nästa generations Surface Duo 2, som bjuder på en hel del uppdateringar. Likt föregående modell rör det sig om en Android-telefon, men gränssnittet har fått ett ordentligt lyft. Surface Duo 2 lanseras med Android 11 och får ett uppdaterat aktivitetsflöde som designmässigt påminner om Windows 11. Tanken är att telefonen och andra enheter med Windows 11 ska fungera mer sömlöst tillsammans och synkronisera innehåll med hjälp av Microsoft 365.

Screenshot (151).png
Screenshot (215).png
Screenshot (260).png
Screenshot (170).png
Screenshot (197).png
Screenshot (229).png
Screenshot (242).png

Likt tidigare modell ligger mjukvarans designfokus på arbete och multitasking och Microsoft lägger vikt vid hur enheten ska förenkla allt från videomöten till rensa mailkorgen. För den som har tid med nöje kan telefonen även användas tillsammans med Xbox Game Pass och Microsoft stoltserar med 50 spel kompatibla med touch-kontroller och fler är på gång.

Det är inte bara mjukvaran som får ett ansiktslyft, det är späckat med nyheter även på hårdvarusidan. Till skillnad från flertalet andra vikbara telefoner har Surface Duo 2 inte en vikbar display, utan består av två skärmar som hålls samman med gångjärn. Den nya modellen får något större skärmar, de två OLED-panelerna bildar tillsammans totalt 8,3 tum skärmyta. Detta är fördelat på 5,8 tum vardera och upplösningen per skärm ligger på 1 344 × 1 892 pixlar. Även uppdateringsfrekvensen får ett lyft och kliver upp till 90 Hz.

För att enklare kunna nyttja båda skärmar samtidigt har Surface Duo 2 även fått tillägg av lätt rundade innerkanter. Då telefonen inte har några yttre skärmar bildar kanterna även vad Microsoft kallar "glance bar", ett notifikationsfält som syns även när telefonen är stängd.

På insidan sitter Qualcomm Snapdragon 888, ett ordentligt kliv upp från föregående modells Snapdragon 855. Detta flankeras av stöd för bland annat 5G, NCF och trådlös laddning, vilket saknades i första generationen. Microsoft specificerar inte varken primärminne eller internlagring under presentationen, men enligt Windowscentral rör det sig om 8 GB primärminne och val om antingen 128 GB, 256 GB eller 512 GB i lagringsutrymme.

Den potentiellt största uppgraderingen jämfört med Surface Duo är kameran. Första generationen hade endast en simpel, inte särskilt imponerande frontplacerad kamera. Surface Duo 2 får istället en ordentligare variant med en vidvinkellins på 16 MP samt en ultrabred och en telefoto på 12 MP vardera. Alla utom den ultrabreda har även optisk bildstabilisering. Med kameran följer även förbättringar i kameraapplikationen, som nyttjar båda skärmar för att förenkla fotografering och bildredigering.

Surface Duo klarade sig bra i hållbarhetstester, särskilt för att vara av vikbar modell, men hade vissa problem med sprickor runt laddningsporten efter längre användning. Microsoft ska därmed ha arbetat generellt med byggkvaliteten på Surface Duo 2, bland annat genom förbättrade gångjärn.

Surface Duo 2 lanseras i färgerna Glacier och Obsidian och släpps för företagskunder senare i år. Huruvida telefonen blir tillgängliga för vanliga konsumenter återstår att se.

Fler nyheter från Microsofts Surface-event: