Windows 11 är slutligen lanserat efter en relativt kort fas av betatestning. Det nya operativsystemet innebär inga enorma förändringar under huven, men bjuder på desto fler uppdateringar av designfilosofi.

För att komma igång med att installera Windows 11 kan du antingen helt sonika vänta in att uppdateringen dyker upp på Windows Update. Microsoft har tidigare uppgett att utrullningsprocessen för Windows 11 kommer att likna den för Windows 10. Det innebär att uppdateringen kommer att rullas ut i vågor beroende på en kombination av slump och vilken datorhårdvara man har.

Ladda ner Windows 11 här

Vill man initiera nedladdningen redan idag finns ett verktyg som kallas Installationsassistenten för Windows 11. Det går också bra att ladda ner en skivavbildning i form av en ISO-fil eller att skapa sin egen installationsmedia.

För att kunna installera Windows 11 krävs det att din dator uppfyller minimikraven samt att du har bland annat TPM och Secure Boot aktiverat. Behöver du hjälp med att komma igång har vi en snabbguide för hur du aktiverar TPM. Med hjälp av Microsofts Datorhälsokontroll kan du kontrollera om du behöver åtgärda något på din dator för att komma igång med installationen.

Guide: Aktivera TPM 2.0-modulen till Windows 11

Att uppgradera till Windows 11 är gratis för Windows 10-användare, detta inkluderar även dem som uppgraderat till Windows 10 gratis från Windows 8 exempelvis. Har du en produktnyckel för Windows 10 är det denna du ska ange om du installerar via ISO eller annan installationsmedia.

Uppfyller din dator kraven för att installera Windows 11? Om ja, kommer du att installera Windows 11 direkt eller avvaktar du?