Efter månader av tissel och tassel har Intel slutligen lyft täcket av de första Core 12000-processorerna, som har kodnamn "Alder Lake-S", där "S"-ändelsen understryker att det gäller processor för stationärt bruk. Som tidigare känt är nyheterna talrika, där DDR5 och PCI Express 5.0 hör till de största, vid sidan av övergången till blandade arkitekturer. Under skalet på seriens toppmodeller syns nämligen upp till 8 högpresterande "Golden Cove"-kärnor och maximalt 8 energieffektiva, enligt "Gracemont".

Intel Core 12000-serien "Alder Lake" är här – hybrid med 16 kärnor

Med avtäckta Core i5-12600K stegar Intel ned till 6 högpresterande och 4 energieffektiva, för totalt 10 kärnor. Nu avslöjar MSI vad som väntar för snäppet lägre prestandaklasser, genom att röja att "Alder Lake-S"-seriens processorer också kommer att nyttja en krets som helt saknar "Gracemont"-kärnor. Det är Hardwareluxx-redaktören Andreas Schilling som snappar upp informationen och delar den i en bild på Twitter.

Centralt i bilden visas den fullstora "Alder Lake-S"-kretsen som är bestyckad med de 16 blandade kärnorna, som enligt Schilling har en bekräftad kretsyta på 209 mm². Till vänster syns kislet tillhörande Core 11000-serien tillverkad på 14 nanometer, som mäter in på 276 mm². Schilling menar att storleken för den 6-kärniga kretsen är 163 mm². Den mindre dimensionen slår fast att det inte kan handla om en krets med inaktiva kärnor på, eftersom de helt enkelt inte får plats.

I kommentarstråden som följer Twitter-inlägget skriver Schilling att också 4-kärniga processorer kommer att nyttja den mindre kretsen, vilket antyder att Core i3-modeller stegar upp till 6 kärnor. Möjligheten till flertrådstekniken Hyperthreading för totalt 12 trådar lär också finnas, vilket ställer dessa mot dagens Core i5- och Ryzen 5-modeller. Färre kärnor syns sannolikt under Pentium-flagg, men klart är att de energieffektiva extrakärnorna inte kommer att synas i instegssegmentet. Processorer baserade på den mindre kretsen spås dyka upp i början av nästa år.

Räcker 6 kärnor för dig? Berätta i kommentarstråden!