För den som önskar ett extra lager säkerhet för sin lagring kan en RAID-konfiguration av något slag vara ett alternativ. Funktioner för RAID finns inbyggt i mer eller mindre alla moderkort och är för vanliga konsumenter ofta något som används i NAS-enheter, för att minska risken för förlorad data om någon av de anslutna lagringsenheterna slutar fungera.

För professionellt bruk handlar det dock inte bara om säkerhet, utan även om prestanda. Där räcker inte alltid moderkortets inbyggda funktioner till, något som istället kan kompletteras med instickskort speciellt för prestandafokuserade datacenter- och enterprise-segmentet. Till den kategorin hör Graids Supreme RAID SR-1010. Där kombineras kontrollerkort för RAID med grafikkort för att skruva upp dataöverföringshastigheter till max.

Det är inte första gången Graids vänder sig till grafikacceleration för att öka prestandan i RAID-konfigurationer. Med SR-1010 är lösningen baserad på Nvidias grafikkort RTX A2000 ur "Ampere"-familjen samt gränssnittet PCI Express 4.0, vilket ska öka skrivhastigheten till hela 22 GB/s – dubbelt upp från föregångarens 11 GB/s. Läshastigheter stannar dock kvar på tidigare 110 GB/s.

Skärmbild 2022-04-28 162407.jpg
Skärmbild 2022-04-28 162421.jpg

Lösningen är framtagen specifikt för NVM Express-baserade SSD-enheter och klarar av upp till 32 anslutna lagringsenheter samtidigt. Dessa ansluts inte direkt mot själva instickskortet, utan kortet tar istället över hanteringen av enheterna för att avlasta processorn. Modellen har stöd för RAID-nivåerna 0, 1, 5, 6 och 10 samt är kompatibelt med både Windows Server 2019 och 2022 samt flertalet Linux-distributioner. Prestandan är dock enligt Graids tabeller nämnvärt bättre med Linux-lösningar.

Någon prislapp är inte tillgänglig i nuläget, men det grafikaccelererade RAID-kontrollerkortet väntas leta sig ut någon gång i maj.

Kör du någon RAID-lösning?